Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uddevalla får handlingsplan mot våld mot kvinnor

Publicerat onsdag 13 september 2006 kl 14.20

Under onsdagen väntas kommunfullmäktige i Uddevalla anta en kommunövergripande handlingsplan för arbetet mot våld mot kvinnor. Trollhättan har däremot haft en sådan plan i sex år.

Det nya med handlingsplanen i Uddevalla är, att den syftar till samarbete mellan olika myndigheter och frivilligorganisationer och inte begränsar sig till socialförvaltningen. 

I Trollhättan var man tidigt ute med en liknande, kommunövergripande plan, redan för 6 år sedan. 

I båda kommunerna går man alltså längre än vad man är skyldig att göra enligt lagen, som säger att kommunernas socialförvaltning måste ha en handlingsplan för arbetet mot våld mot kvinnor.  

Det socialdemokratiska kommunalrådet Margreth Johnsson i Trollhättan sitter med i en styrgrupp på länsnivå för att få fart på arbetet med kvinnofrid och Trollhättan var tidigt ute med att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. 

Redan på 80-talet tog kommunfullmäktige beslut om att anslå pengar till en kvinnojour för våldsutsatta kvinnor. 

Alltsedan dess har arbetet fortskridit och utvecklats, så att det inte enbart handlar om kvinnorna utan om männen som slår och barnen som blir vittne till misshandel och kanske själva blir hotade och får stryk. 

Männen kan anonymt söka sig till Kriscentrum för män för att få hjälp. 

Trollhättan är också på gång med att anställa en barnsamordnare, som ska se till att utsatta barn får hjälp snabbt, av utbildad personal.

Arbetet med att skapa kvinnofrid och samtidigt en bättre uppväxtmiljö för barnen rankar Margreth Johnsson högt på en skala från ett till tio.
YlvaTjörnstrand
ylva.tjornstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".