Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare varnar för energidrycker

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 13.42

Läkarna varnar för energidrycker, som kan vara riktigt farliga, men försäljningen fortsätter i landet och dryckerna är mest populära bland yngre personer.

Flera år efter dödsfall där energidryck har funnits med i bilden är kunskaperna fortfarande för dåliga om dryckernas effekt, varnar läkare.

I en artikel i Läkartidningen uppmanas svenska läkare nu att rapportera misstänkta biverkningar av energidrycker till Livsmedelsverket. Läkarna bakom artikeln beskriver att de på Södersjukhuset påträffat patienter med hjärtklappning, krampanfall och njursvikt där energidryck har funnits med i bilden.

De beskriver också tre dödsfall där de omkomna druckit Red Bull. I två fall 2000 och 2001 har drycken blandats med alkohol. I det tredje avled 2005 en 18-årig man som druckit flera burkar energidryck för att ”hålla skärpan uppe” vid intensiva studier. Men vid granskning av dödsfallen har ingen entydig dödsorsak kunnat konstaterats.

Populära energidryckerna som Red Bull och Battery innehåller ämnet taurin kombinerat med bland annat koffein.

Inget belägg

I Norge får Red Bull inte säljas. I Sverige avråder Livsmedelsverket människor sedan flera år från att släcka törsten med energidryckerna, använda dem som vätskeersättning vid fysisk ansträngning eller blanda dem med alkohol.

Läkarna konstaterar att det i nuläget inte finns något belägg för att taurin skulle vara skadligt vid intag i större mängder - men att det heller inte är bevisat att det är säkert.

-Syftet nu är att väcka frågan. Jag tycker absolut inte att man ska förbjuda energidrycker. Vi tillåter rökning och att folk får äta ihjäl sig. Det här är ett mycket mer marginellt problem. För oss allra flesta går det ju alldeles utmärkt att dricka det här, men det verkar som om vissa människor är känsligare än andra, säger Mikael Lehtihet, som tillsammans med kollegan Dan Andersson och Ulla Beckman Sundh på Livsmedelsverket står bakom artikeln.

Kramper

Marknadschefen för Red Bull i Sverige, Mattias Josander, anser att detta bara är upprepningen av ett rykte som startades för fem år sedan. ”Sedan dess har inga bevis eller undersökningar som stödjer detta rykte framlagts,” säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Livsmedelsverkets toxikologiska enhet har hittills tagit emot ett 20-tal samtal från oroliga människor som upplevt hjärtklappning, ångest, känsla av att ”vara hög” och kramper efter att ha druckit energidryck.

TT/SR VÄST

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".