Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Kokt eller stekt

Publicerat måndag 1 oktober 2007 kl 12.52
1 av 2
Fem år efter det stora ”chipslarmet”. Vad har hänt sedan dess?
Att steka biffen på rätt sätt är viktigt
2 av 2
Att steka biffen på rätt sätt är viktigt

Tisdag 2 oktober

Det är lätt att sabotera nyttig och hälsosam mat. I dagens program lär vi oss tillaga maten så att nyttigheterna stannar på tallriken.

Birgitta Strandvik, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg står beredd bredvid stekpannan. Stek inte i rapsolja, det nyttiga fettet förstörs vid upphettning, råder hon. Fisk ska inte stekas i olja över huvudtaget då det nyttiga fettet i fisken och oljans fett motverkar varandra.

Grönsaker ska inte hackas i för små bitar och inte koka för länge. Då rinner vitaminerna ut berättar Lena Jonsson, lektor i livsmedelsvetenskap vid Göteborgs universitet. Vi möter också gourmetkocken Pier Spiridonn som gör mat enbart av råa frönsaker, frukter och frön.

Och så handlar det om akrylamid, fem år efter det stora ”chipslarmet”. Vad har hänt sedan dess? Hur farligt är det och hur ska man tillaga potatisen egentligen? Professor Kerstin Skog som samordnar det stora EU-projeket HEATOX gästar studion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".