Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

16 december - Livets tredje fas

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 15.12

Man kan naturligtvis tvista om huruvida det är meningsfullt att dela in livet i olika faser efter åldern, men visst är livsvillkoren ganska olika för mig – som är mitt i familjelivet med småbarn, karriär, och fladdriga bolån – och för min mamma som gick i pension häromåret efter många år som offentliganställd och med ett hus som är till stora delar betalt. Frågan är liksom bara hur man bäst tar vara på den här fasen i livet, så att man inte bara blir sittande när pensionen kommer. Dagens gäster var professorn i geriatrik Bengt Winblad från Karolinska universitetssjukhuset och Alexandra Charles, grundare av lobbygruppen 1,6 miljonersklubben för kvinnors hälsa.

De var båda väldigt måna om att poängtera hur viktigt det är att förbli aktiv, även efter det att yrkeslivet slutat. Både för kroppen och själen. Men det är inte alltid helt enkelt, som framgår av några lyssnarbrev nedan.

Tipset från Alexandra och Bengt var att redan i medelåldern börja planera för livets tredje fas, så inte  planerna och drömmarna slutar där.

Ni som är intresserade av segling kan också följa SvenErik Andersons äventyr på hans.

Här kommer några lyssnarbrev som kom in efter sändning, en del av dem har jag kortat ned:

Först från M:

Hej, lyssnar just på ert program och är så upprörd att jag darrar. Jag har en fråga som tärt mig sedan i maj. Jag arbetar på Kulturskolan sedan många år, fast, som drama/teaterlärare. I maj kallade vår dåvarande chef in mig till ett 5-minuters samtal, där han bara meddelade mig att jag borde sluta för att jag är så gammal, och till jul! Jag blev mycket upprörd och sa nej, gick hem och skrev en förklaring per mail eftersom han inte tycktes förstå mina motiv…. Jag älskar mitt arbete, har jätteroligt med alla mina elever och är frisk. Dessutom har jag ingen pension att vänta, den är ca 6500/månad, vilket är ca hälften vad jag får ut nu. Mitt liv går i spillror. Min tjänst är redan utannonserad. Min nuvarande chef säger att hon talat med någon i kommunen som sagt att efter 67 år får man ej arbeta!! Är detta rätt?”

Signaturen B har ett annat sätt att se på arbete efter pensionsåldern:

Som långtidsarbetssökande sedan 2 år, med pol. mag.examen från 2002 vid 40 års ålder, blir jag lite ledsen att dessa fyrtiotalister som sitter på de jobb jag utbildade mig till att ta över stafettpinnen, fortsätter sitt egotrippade synsätt. Alexandra Charles har verkligen betytt väldigt mycket för att de äldre hamnar på dagordningen, för det ska hon ha en stor eloge. Men det gör mycket ont att höra att det enligt henne finns gott om jobb… De med arbeten som jag utbildat mig till går i pension och återuppstår som konsulter på halvtid med samma inkomster.”

Kära nån! Måste vi verkligen problematisera allting. Gå på kurs för att klara av att bli pensionär. Neej, fy vad det låter tråkigt. Lev livet för sjutton, det gör jag. Ett av mina barnbarn tycker det är underbart att ha en farmor som går på puben, och jag jobbade till jag var 68, nu är jag 73.

Med vänlig hälsning A

K vill gärna berätta om en nystart sent i livet:

Efter många år i statlig tjänst, både utomlands och hemma i Sverige, så blev jag arbetslös eftersom Riksdagen avvecklade min arbetsplats. Det var omtumlande; men i allt så såg jag nya möjligheter. Jag fick en 50 procents avgångsersättning fram till 65 års ålder. Samtidigt träffade jag en person i Västerås, så jag flyttade och startade ett nytt liv. Jag har också under det här året arbetat med flyktingungdomar i en kommun här. Nu skall vi flytta till Gran Canaria, så jag fokuserar på att hitta en bostad där samt planera hur vi skall ordna det här hemma.Mitt liv har fått en ny vändning med passion och en ny framtid utomlands. Tänk att det alltid finns ngt nytt runt hörnet; just när man tror att det är slut.”

I har inte riktigt funnit sig tillrätta som pensionär:

Jag vill beskriva hur det känns att vara nybliven pensionär. Det känns sorgligt att efter ett långt arbetsliv, 66 år gammal, helt blivit uppmanad att säga upp mig som avtalet säger. Det är inte sorgligt att vara arbetsfri utan det är att ingen efterfrågar den kompetens, kunskap och erfarenhet som man förvärvat genom åren. När man alltid har haft stimulerande arbeten känns det extra svårt att inte vara efterfrågad och göra någon samhällsnytta. Vad ni inte har nämt i programmet är att det hela handlar om våra attityder till äldre personer. I Svergie skall man vara ung, frisk och vacker för att platsa i vårt ungdomsfixerade samhälle.”

Och till sist en uppsträckning från signaturen G:

Hela pensionärsresonemanget bygger på att andra sätter pensionärer i arbete, besöker dem, lär dom  att spela Bingo etc. Det är patetiskt! Tyvärr är det för sent för många, men man bör ha ett intresse före 65, helst något man haft hela livet. Då menar jag inte att hålla reda på fotbollsresultat eller titta på dansbandskampen. Man måste ha något som gör att man kan upptäcka nya saker, att man kan forska i något. Det viktiga är att man själv har något att arbeta med, något som kan utvecklas! Två saker, som exempel släktforskning eller att skriva memoarer tar din tid…
Själv är jag 74 och har sysslat med 30-talsjazz sedan 1949 och producerar CD-skivor med sådan … Dessutom skriver jag mina memoarer. Jag jobbar mer än före 65 mellan 11.00 och 21.00 varje dag. Om jag skulle vara hänvisad till att andra hittar på saker åt mig, eller till att mata fåglar, kunde jag lika gärna ligga ”’six foot under’”
.  

Fortsätt att skriva till oss med synpunkter och tips och glöm inte att tipsa om musik som passar att stavgå till – jag publicerar era förslag i nästa vecka!

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".