Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

24 mars - Därför eldar barnen

Publicerat tisdag 24 mars 2009 kl 12.49

Hej,

Bakom-kulisserna-kaos rådde under dagens sändning. Vi gjorde samtidigt en webb-tv-inspelning av prorgammet så hela studion var fullproppad av kameror, sladdar, lampor och upptejpade filtar. Mitt under min inledning så dråsade en kamera i golvet med ett brak, och dessutom så strejkade datorn som ska få igång våra inslag under hela sändningen. Men, jag hoppas att inte alltför mycket av detta märktes ut till er lyssnare.

”Hej!

Hör att ni diskuterar eld och barn. Många bra synpunkter. Jag har själv tre barn och låter dem, precis som pappan med den öppna spisen,  vara med när vi eldar på motsvarande sätt.

Hörde om kvinnan som lät sin 7-åring ”elda av sig” med ett låtsashus i spisen. Jag minns tydligt från min barndom en händelse där jag och min kusin byggde ett ”hus” av tomma mjölkpaket i kakelugnen. Paketen skulle eldas så vi gjorde ingenting förbjudet men jag minns tydligt de förebråelser vi fick för att vi lekte att det var ett hus. Jag blev inte pyroman men frågan är om de skuldkänslor som uppstod var av 
godo.

Mvh E

”Hej!
Min mamma fick 6 barn på 7 år (1955-62) och hann naturligtvis inte vara med överallt.
Mammas stora fasa var om det skulle brinna i huset, så hon tog oss var och en när vi kom uppåt 3-års åldern ner i källaren till pannrummet.
Tände en tändsticka, höll upp den och sedan fick man själv föra fingret in i lågan och själv känna på hettan. En del av oss nöjde sig med att känna värmen, någon annan brände fingret.

Hälsningar
B

”När jag var i 8-årsåldern på 40-talet eldade vi i familjen fiolårsgräset. Dagen efter med mamma och pappa på jobbet fortsatte jag själv för att göra den lilla gräsmattan klar och dessutom var det ju väldigt spännande.Mitt eget eldande slutade med att gräsmattan stod i ljusan låga och grannarna kom till hjälp och lyckades släcka.Förutom denna brasa grillade min bror och jag äpplen under kökstrappan. Det var det nog ingen vuxen som någonsin upptäckte.
Klokare nu.

Hälsningar Ann

”Hej!

Kunskap är det vikgigaste redskapen!
Jag tror att det är viktigt att låta ungar hålla på att elda, hur man gör upp eld, hur man släcker, hur man ska ha beredskap m vattenhinkar etc. När barn o unga vet hur det fungerar beöver de inte experimentera med daghem, skolor etc.

Fd
Naturskolepedagog

”Min lärare på 50-talet i svenska, Gunnar Axberger,  kommenterade pyromani i en bok. Jag minns hans muntliga kommentarer i klassrummet: pyromani kan vara fadersuppror.

K”

”Jag verkar finnas ett grundläggande behov av att elda. Kanske från vår tid som stenåldersfolk. Låt barnen vistas i naturen, göra upp eld och grilla korv. Då lär man sig handskas med elden.
 
/Å

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".