Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

25 augusti - Vikten av vanor

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 13.52

Det  har tagit mig  två veckor att helt få ur semestervanorna i kroppen, men nu börjar det mesta gå på rutin igen. I alla fall när det handlar om att komma ihåg lunchlådan, cykelhjälmen, nycklarna och alla såna detaljer som är en del av vardagsvanorna, men som inte alls existerar under sommarledigheten. Det i sin tur betyder att beräkningskapacitet frigörs från hjärnan, som jag istället kan använda till att fundera ut nya programidéer eller frågeställningar. Detta är nämligen själva poängen med vanor, menade dagens gäst Lars Olsson, professor i neurobiologi på Karolinska Institutet. Istället för att lägga fokus på vardagsdetaljer så kan vi använda hjärnan till mer kreativa sysslor. Viktor Kaldo är psykolog med KBT-inriktning och han menar att vi har en tendens att skapa vanor hela tiden, så när vi möter en besvärlig situation så väljer vi oftast av gammal vana att lösa den på samma sätt som förra gången. Logiskt? Visst, problem uppstår först när den förra lösningen egentligen var ganska kortsiktig och dålig, för då skapar vanemänniskan i oss ett mönster där vi hela tiden tar till en enkel men dålig lösning istället för att gå till botten med det som vi tycker är obehagligt eller vill förändra. För Viktor Kaldo och hans terapeutkollegor är det ofta i det läget som de kopplas in, för att hjälpa människor att skapa beteenden som får dem att må bra, istället för tvärtom.

Hörrni, innan höstens rutiner och vanor helt slagit klorna om er lyssnare så vill vi på redaktionen gärna veta vad ni vill höra mer av under hösten här i Kropp o själ. Mer om träning, näring, psykologi, medicin eller vad är ni nyfikna på? Skriv till oss – kropp@sr.se är adressen.

Här kommer några reaktioner på veckans program:

”Hej!

Lyssnar just till ert spännande program. Någon nämnde att vanor är kopplade till situationen, t.ex. frukosten på morgonen. Det tror jag är helt rätt. I varje situation där vi ska göra något behövs vanor (regler, normer) helt enkelt för att kunna agera. Vilka vanor som utvecklas styrs av hur det vi handlar mot, föremålet, ser ut. Kör vi bil utvecklar vi vissa vanor, äter vi frukost andra vanor. Utan vanor blir vi handlingsförlamade. Men om vanorna blir alltför styrande kan vi inte heller göra något. Det gäller att hitta den rätta balansen!

L”

 

”Hej! Sitter och lyssnar på ert intressanta program om våra vanor och vad som styr dem. Har nyligen blivit änka efter ett långt äktenskap. Jag är nu fullt upptagen med att tvingas släppa på gamla vanor , men också tillåta nya vanor. Det är svårt! Jag är ofta ledsen, men också glad. Glad över alla nya erfarenheter jag tvingas lära mig. Glad över mitt gamla liv och alla minnen. Men nu handlar det om återstoden av mitt liv (är 75 år) och jag vill göra allt för att LEVA så länge jag är i livet! Sorgen och saknaden kommer antagligen att alltid vara med mig, men ska inte få ta överhanden om jag kan få bestäma det.

Hälsningar S”

 

”Hej och tack för intressant program.

 Jag är inte bunden vid vanor men har viss ordning på dagarna i alla fall. Många säger att när man är pensionär måste man ha vanor för att inte slappa ihop.
Enda vanan jag har när jag är hemma är att jag måste ha en kopp kaffe och smörgås vid 6-tiden på morgonen. Är jag inte hemma och fixar det så går det bra ändå utan att världen rasar.
Jag tycker det är roligt att prova på nytt vad det än gäller bara det känns bra och gagnar mig. Därför lägger jag inte så stor vikt på vanor. Man kan ju hitta något som är roligare. godare eller som jag kan lära mig av när jag inte är bunden av vanor.
Men sömn och mat och stimulerande omgivning gör att man blir nyfiken på annat än sina egna vanor.
Det var lite funderingar om vanor.

Många hälsningar M”

 

Vi hörs igen, Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".