Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

2 februari: Vem bryr sig om saltet

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 12.55

Hoppas inte att ni lyssnare blev alltför förskräckta över att  vi idag valde att ta upp ytterligare ett ämne som vi bör se upp med i maten. Tanken är inte att göra det omöjligt att handla mat – utan snarare tvärtom. För som det ser ut idag så får vi i oss en massa ämnen, tillsatser, dåliga fetter, socker och salt som man faktiskt inte är medveten om. Det är väldigt svårt att själv välja vad man vill sätta i sig om det inte ens är märkt på förpackningen. Livsmedelsverket drog 2006 igång en stor kampanj för att minska saltintaget, men den verkar ha tappat styrfarten ganska rejält. Annica Sohlström chef på nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket. Medverkade idag gjorde även professor Lena Hulthén, från Sahlgrenska akademin som har forskat kring våra saltvanor och kommit fram till att vi äter ungefär dubbelt så mycket salt som de rekommenderade 5-6 grammen per dag. Här kommer lyssnarbrev vi fick efter sändningen. Vi hörs, Ulrika

” Hej!

Det är sant att man som en normalkonsument och färdigmatsätare tycker att salt framhäver smaker och att salt i sig smakar fint. Men det går över och blir tvärtom, ifall man drar ner på saltet under en period.

Jag lagar mycket mat själv sedan ett par år tillbaka, undviker snabbmat och färdiglagat och har medvetet dragit ner på saltet. Och nu tycker jag att färdigmat är alldeles för salt och att det förstör smaken. Även inlagd sill och påläggsskinka är för salt för mig. Så det går att dra ner på saltet utan att lida. Jag försöker nå målet 3 gram per dag.

L”

 

”Salt är något vi behöver.

Det vi inte behöver är tillsatsen klumpförebyggande medel  - som är en cyanid.

 Mycket cyanid kan nog tänkas ge symptom i kroppen.

 Om saltet ska sänkas i fabriksmaten, kommer det ersättas av natriumglutamat som är ett nervgift.

Och DET är INTE hälsosamt.

 Såå, varför är Livsmedelsverket så klåfingrigt på ett livsmedel men ser mellan fingrarna gällande giftiga tillsatser?

Jo, de är tillåtna.

 Eva”

 

 ”Hej!

 Vad bra att ni diskuterar saltmängden i maten!  Jag håller helt med professorn som talade i ert program idag.Det borde specificeras vilken saltmängd som finns i livsmedel. Jag vill äta mindre salt eller helst utan salt för då mår jag bättre från min fibromyalgi. När jag lagar själv utesluter jag salt helt och om jag köper så skulle jag vilja kunna välja en produkt med mindre salt mängd.  Den vanligaste halten jag hittat (när det går att utläsa hur mycket salt en produkt innehåller, vilket går på en del) är 1.2-1,5 %.

Jag skulle dock vilja kunna hitta produkter med ca 0.3% salt. Då finns saltiga smaken kvar för den som tycker sig att inte unna vara utan den men jag som vill minska min saltkonsumtion kan välja den mindre halten.

Vill även slå ett slag för att lunchrestauranger borde minska sin salthalt. Det smakar ofta väldigt mycket salt. Vilken procenthalt de har vet jag inte men jag tror faktiskt att de har mer än 1.2% utifrån min smakupplevelse. Deras halt är inte heller riktigt gott utifrån min smakupplevelse.

Hälsningar K”

 

”Min dotter kom hem från affären, just då jag lyssnade på ert program om salt, med en påse cashewnötter på 300g - som dröööp av salt. Kolhydrater, socker, fett och energiinnehåll är angivet, men inte salthalten.

Då jag påtalade saltproblemet för henne så var hon medveten om det, men hennes val hade handlat om priset. Denna påse kostade 29:- och en osaltad påse kostade 69 kronor, och hon hade redan tänkt sig att avsalta dem - men hur många gör det?

 Tack för intressanta program!

 E”

 

”Ta en titt på vad köttet innehåller !

1 hur har djuren det

2 vad innehåller fodret, finns det djur som går

på rötslamsgödslade betes marker

3 vad erbuds de för vatten.

4 kan vi lita på slakterierna

Om Ni är tveksamma klicka er in på bolum.nu som

drar igång en debatt om hur köttproduktionen

utvecklats. Läs också vad ansvariga myndigheter har att ta ställning till.

Vill kropp och själ vara med

A”
 

”Dagens "Kropp o själ" handlade om salt. I programmet berörde man  inte mineralsalt, där vissa fabrikanter hävdar att deras mineralsalt innehåller 70 % mindre natrium än vanligt salt.

Era kommentarer?

Hälsningar

R”
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".