Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Eftersnack v 42 Livet efter fetmaoperationen

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 14.49

Det finns i dagsläget bara en behandlingsmetod som har vetenskapligt bevisad effekt mot fetma och det är gastric bypassoperation. Nu talar vi inte om en bantningsmetod för någon som lagt på sig några extra kilon, eller ens tio extra kilon eller tjugo. Det handlar om människor som lider av fetma och kanske har 40  eller 60 kilos övervikt som helt enkelt inte är möjliga att bli av med genom att motionera eller  gå på någon diet.  Sedan SBU:s rapport, som granskar befintlig forskning, konstaterade detta för åtta år sedan så har antalet operationer ökat kraftigt. Idag är 95% av operationerna just gastric bypass, där man ”kopplar förbi” magsäcken och tolvfingertarmen. Denna metod har gett bäst resultat eftersom den dels håller bättre genom att magsäcken inte kan töjas ut igen, och dels så påverkar den hunger- och mättnadssystemet i kroppen, så de opererade upplever inte samma hunger och sug som före operationen. Exakt varför det är så vet inte läkarna, men Malin Werling som forskar på Sahlgrenska  akademin i Göteborg hoppas hon och hennes kollegor ska kunna ge några svar kring detta i framtiden.  De är också intresserade av varför energiförbränningen verkar öka genom gastric bypass. Lite förenklat så kan man säga att man vet att operationen fungerar mot fetma – men inte varför. Ingemar Näslund, kirurg  från Universitetssjukhuset i Örebro är en av de som hållit på med de här operationerna längst och han menar att metoden trots allt är så pass beprövad att man är ganska säker på att inga nya biverkningar kommer att dyka upp. När han började med de här operationerna på 1980-tlaet så trodde han att operation mot fetma skulle bli en kort parentes i historien och att man istället skulle få fram effektiva mediciner mot fetma, men så verkar inte vara fallet och i nuläget då verkar det vara en ganska lång väg kvar till något piller mot fetma. Man kan heller inte bortse från att fetma kan ha olika orsaker och ibland så finns det komplexa psykologiska problem i bakgrunden, eller ätstörningar och de botas givetvis inte genom en operation. Men trots de risker som det innebär för de här patienterna att opereras så är det en väldigt stor del som – trots vissa biverkningar  - upplever att de fått betydlig bättre livskvalitet efter operation.

 Ewa-Maj Rasmusson-Säter från Överviktigas Riksförbund påpekade dock att det inte bra är fetman som är besvärlig utan även de attityder och fördomar som överviktiga personer möts av i samhället och som hindrar dem från att leva ett så aktivt och utåtriktat liv som de vill, oavsett sin vikt.

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".