Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Eftersnack v 44 Statussjukdomar

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 13.40

Sjukdomar är orättvisa. De drabbar inte alla lika, och ingen väljer att medvetet orsaka sig sjukdom. Man får heller inte välja vilka sjukdomar som man ska få. Men det är väldigt tydligt att olika sjukdomar har olika status, både inom vården och i samhället i övrigt. Detta påverkar dels bemötande och resurser i vården, men också hur öppen man vågar vara med sin sjukdom. Den här veckan försökte vi sätta fingret på hur de här fördomarna ser ut och vad de beror på. Vi fick enorm respons från er lyssnare kring den här frågan – som det tydligen talas alldeles för lite om, och producent Stina har försökt sammanfatta era brev om vad ni uppfattar som hög- respektive lågstatussjukdomar.

Flest har skrivit om lågstatussjukdomar. I topp ligger missbruksproblem och följdsjukdomar från missbruk som tex skrumplever och hepatit C. Därefter kommer psykiska besvär och sjukdomar som har med kvinnors underliv att göra. En annan tydlig tendens är att många vittnar om att fibromyalgi, olika typer av utbrändhet och utmattning har väldigt låg status. Något oväntat är att whiplash-skador uppfattas som lågstatus.

Högstatussjukdomarna är det däremot stor enighet kring. Cancer, hjärtinfarkt och stroke toppar listan med god marginal. Här finns också Diabetes typ 1 och MS, sjukdomar som ofta debuterar i unga år.

Kanske kan det vara värt att fundera lite över varför det ser ut pådet här viset. Många intressanta tankar kring detta fick vi i programmet från Astrid Seeberger, njurläkare, Karin Johannisson, medicinhistoriker och Sara Alexandersson, som haft två sjudomar med väldigt olika status under kort tid.

Sen lovade jag en länk till artikeln i New York Times om hur man får till mer grönsaksätande.

 Hej från Ulrika

Här kommer några brev vi fick till programmet, vissa har jag kortat i på grund av platsbrist:


"Jag har under det senaste året utretts och diagnostiserats med KOL. Det är en lågstatussjukdom med sjunkbomb behäftad med orden SKAM och FY! Självförvållad, obotlig, och tråkig eftersom det bara är sjukgympa och hjälpmediciner som gäller och kvinnor är mest och värst drabbade. Bemötandet är oengagerat, kryptiskt och det är svårt att få grepp om och kontroll översin situation. Det finns ingen som helst krishantering trots att det är ensjukdom som obönhörligt leder till en för tidig död med en sämre prognos änmånga cancersjukdomar numera.

Högstatus-sjukdomar är väl hjärtåkommor och cancer. Som ni säger har olika sjukdomar olika status i olika miljöer. Depressioner och konstnärsskap är väl lite "tjusigt", hjärtinfarkt och höga poster i företag är väl alltjämt "okej" att drabbas av. Stroke, eftersom du inte kan hjälpa det, och det finns mycket spännande forskning om hjärnan. Prostatacancer börjar få fin status eftersom det handlar om något manligt.
Själv vill jag i det här sammanhanget, som framgår ovan, vara anonym.

M"


"skribenten nämnde att demens och altzeimer skulle vara högstatus? hur många låtsas in i det längsta att allt är normalt när de själva eller deras sambo drabbats. och att långsamt förlora sig själv är obehagligt, skrämmande och sorgligt  både för sig själv och andra.

jag tänker att lågstatus också är när man är smittsam eller har drabbts av mask eller symtom som ser läskiga ut.

när det gäller högstatus  tror jag just att det handlar om att man har ett kontaktnät eller ekonomiska resurser så att man inte blir utslagen av sin sjukdom, vilken  som helst. Att  kunna hantera sin sjukdom utan att andra märker det är högstatus

//a"


"Att få en fysiskt osynlig sjukdom, diagnos,  som inte passar in i försäkringskassans rehabmallar.

Jag har en som pågår nu. Bästa sjukdomen. En diagnos som syns sjukdom som  syns fysiskt. Har även haft detta.

Mvh M"


"Hej!

Jag fick vid nitton års ålder diagnosen endometrios. Det är en kvinnosjukdom som 10% av Sveriges kvinnor drabbas av. Det finns nästan ingen forskning kring den och jag fick beskedet om sjukdomen per telefon av en stressad manlig läkare som ville iväg och ha sin lunch. Han hann slänga ur sig kommentaren "Det är 40 % risk att du aldrig kan bli gravid" innan han sa hejdå.

Den information om endometrios jag nu vid 24 års ålder ändå har fått har jag fått via min underbara läkare på en privat kvinnoklinik.

Jag har under fem års tid skickats vidare mellan olika avdelningar på sjukhusen, fått testa mängder av olika smärtstillande preparat och hormonbehandlingar. Man känner sig som "skadat gods" och det är inget man gärna pratar om. Det är en lågstatus sjukdom inom sjukvården och det gör det till en lågstatus sjukdom även för mig...

S"


"Hej! Jag undrar om människor som är cancersjuka tänker i sådana termer som högstatus och lågstatus?

Hur tänker vi cancersjuka om våra obotliga sjukdomar. Jo vi försöker överleva och inse att varje nydag i våra liv är en gåva, leva livet i nuet! Om man visste när slutet skulle komma skulle man kanske ge upp. Livet är mycket smärtsam när man blir sjuk,men alla sjukdomar har en gemensam grund status hos de drrabbade!

Kära medmänniskor! Låt inte våra fördomar skall leda tom att klassindela våra sjukdomar

F"


"hej!

har en känsla av att ni glömmer bort det gamla "sveda värk o bränn-kärringsyndromet". många kvinnor blir öh taget inte utredda som har symptom av värk o ont i kroppen och där man inte kan ta ett blodprov o konstatera reumatism (vilket har en rätt "hög status" däremot. min syster har mkt dåliga erfarenheter av att inte gå att diagnostisera och får därför ingen ordentlig hjälp med sitt onda trots att hon nästan inte kan gå och har ständig värk o smärta.

Mvh I


"Konstig diskussion och  obehaglig. Utbränd, det dör man inte av och dessutom självutlöst, ska man skämmas med cancer för att man blir bra mottagen?

Med vänliga hälsningar/Best Regards S"


”Jag har en psykisk diagnos. Alla vänner försvann. Trots att ingen "drabbats" av min sjukdom. Statusen är NOLL. Man skäms för mig...

F"


"Skulle precis skriva det att fibromyalgi förmodl har lågstatus o nu sa man det LÄGST status. Det är ju mestadels kvinnor om fått diagnosen, så självklart!

Av denna kan man bli föreslagen förtidspension i 40-årsåldern(vid omstrukturering tillbaks t något man blivit sjuk av tidigare). Hur mkt problem man sen än har el att det existerar en massage som sägs vara bra för just denna så erbjuds den inte till alla med diagnosen! Bara det talar om att man fortfarande nonchalerar den, och att jag upplever hur jag än talar om att det finns info om forskn på nätet så läser inte Vårdscentralsläkarna detta.Det finns vissa saker man kan göra med stresshantering, vitaminintag, o rörelse som gör att livet kan bli bättre än att bara vänta på döden i ensamhet!

Men man möts oftast av att Stressmottagn(i ett brev hem) tar bara emot dem som ska omedelbart tillbaks till arbete!

Hallå, var inte min ide att sluta arbeta och vad gäller status med att ha ont i kroppen. Det sägs att vi är de som engagerar oss och tar för mycket ansvar i arbete, privatliv, föreningsliv, intressen etc! Kan säga att jag lagt ner otroligt med tid, pengar och energi på att bli bättre. Syntetiska med. ger ofast mer biverkn än naturmedel och med en så känslig kropp så borde svenska vården öppna upp för dessa också som ex Tyskland. Att dessutom ha diskbråck(även opererat) gör att det blir ännu mer kaos med smärtor vad som är felrörelse o dyl.Nu hittade ja rätt nyligen en medicin som ja aldrig hört talas om på nätet som fungerar just t FMS-patienter, en del. Den har gett mig lite energi o glädje vissa dagar men kan lika gärna vara den fantastiska sjukgymnst ja äntligen hittat, el samverkan. Som vanligt svårt avgöra men huvudsaken man får ett liv! Det är skandal att man lämnar stora grupper av mänskor åt sitt eget öde som man faktiskt gör, ibland kan man t ex inte få vara med i träningsgrupp för att man är för dålig o skrämmer den utbildade gymnasten... Och personligen blir jag deprimerad av att ha smärta, det är något som måste brytas. Ingen människa orkar leva så hur många år som helst.

/Lågstatus K"


Hej!

Tack för ett intressant program om sjukdomars status. Här kommer lite reflektioner över ämnet.

*Sjukdomar som leder till dåligt socialt fungerande*

Jag tänker mig att sjukdomar som gör människor ensamma eller dåligt fungerande i det sociala livet som regel är lågstatus. Andra upplever personerna som jobbiga, konstiga och påfrestande; men för den drabbade kan det vara ett mycket stort lidande. Vissa av dessa sjukdomar gör det också svårt att klara ett arbete.

*Personlighetsstörningar *till exempel. Det är sällan man hör någon berätta om att de har en sådan. Vissa personlighetsstörningar gör människor blyga och ängsliga, och det hör kanske till sakens natur, att man inte berättar om detta…

…Andra gör människor tvärtom utåtriktade och storslagna, såsom *Antisocial (psykopat)* eller *Narcissistisk*. Sådana personer kan ibland nå stor framgång och beundran, men jag har sällan hört någon berätta att de har en sådan personlighetsstörning och om de problem den leder till.

*Beroendesjukdomar *hör naturligtvis också hit. *Alkoholism *och *narkomani* och andra typer av beroenden. Hit hör naturligtvis även de *psykotiska sjukdomarna*, som gör att det blir svårt med kontinuitet och relationer.

*Sjukdomar som leder till kriminalitet*

Sjukdomar som leder till kriminalitet är inte heller särskilt högstatus.

Överkroppen är inte alltid högstatus.

Hade en gammal granne. Trodde han var änkling. Efter många år, kanske  10-15, bjöd han in mig i huset och där satt hon, den gamla makan.Helt oförberedd stirrade jag in i ett friskt öga och ett som satt  väldigt öppet och hade sjunkit ned flera centimeter och gav henne ett  groteskt utseende. Jag stapplade fram och handhälsade och sade något  formellt, helt fångad av denna hemska syn. Jag hoppas jag höll masken  och inte gjorde henne ledsen. På alla år vi bodde grannar, ett tjugotal, såg jag aldrig henne  utomhus på deras stora tomt, aldrig nere i byn. Ingen talade om  henne. Denna vanställande ansiktscancer (som jag tror det var som  drabbat henne) hade tydligen gjort henne till fånge i eget hus. Själv hade jag knappt hört talas om en sådan handikappande sjukdom, hade väl endast tänkt på att bilkrockar och andra olyckor kunde ge svåra ansiktsskador, som "självklart" plastkirurger fixar till.

Varför var hon "dömd" till evigt innesittande? Skulle en nikab ha hjälpt?

H"


"Intresant program i dag. MEN jag kände mig bortglömd. Jag är nästan helt blind (glaukom). Det är väl en högstatussjukdom? Hur kunde ni  glömma blindhet! Eller är det både hög- och lågstatus? Å ena sidan Gustaf Dalén, Sveriges blinde Edison och å andra sidan tiggare vid trottoarkanten.

M g h B"


"Hej!

Medfödda sjukdomar har låg status. Det är sjukdomar som man ÄR. Förvärvade sjukdomar är finare. Dem har man ju bara RÅKAT DRABBAS AV utan att det påverkar personligheten (såvida man inte har rökt eller supit sig till dem förstår, men den aspekten har ni ju redan tagit upp i programmet).

Mvh M"


"Hej !

Den nästan värsta sjukdomen för en kvinna är ju att vara alkoholist! Där får man inga medlidanden och ingen förståelse. Läkare hjälper inte särskilt mycket.

Hälsningar I


En verklig lågstatus sjukdom är väl diabetes.

I varje fall "åldersdiabetes". Den har man ådragit sig genom att äta för mycket, blivit gravt överviktig, låtit bli att röra på sig. Man är samhällets fiende nr 1, orsakar bara kostnader och upptar samhällets vård genom sitt sätt att missköta sig. Själv-förvållat ju. Livsstilsorsakat.

Själv har jag haft diabetes i ca 25 år. Har aldrig varit överviktig, har alltid rört mig mycket och faktiskt mår jag rätt bra. Brukar inte berätta att jag är s k diabetiker i umgängeslivet..

När jag nu på äldre dagar börjar få lite krämpor är det just inte mycket hjälp att få, allt skylls på diabetes och läkaren förlorar intresset.

Egna fördomar eller? Vänligen B"


"Hej!       

Arbetar själv som Bonitolog dvs med Helhetshälsa.

Jag har varit utbränd vid två tillfällen och kan känna igen detta att inte bli tagen på allvar att man känner sig misstänkliggjord.

Ingen rehabilitering sattes in. Det enda som erbjöds var tung Farmaka för att lägga locket på istället för att få bearbeta sina problem via tex samtal.

I mitt arbete som Bonitolog anser vi att ha en fungerande mage är A och O för att vi skall fungera som människor.

1. Psykiska sjukdomar ,anorexia, hemorojder, underlivs- sjukdomar (kvinnosjukdomar), mage-tarmsjukdomar. Reumatiska sjukdomar, fibromyalgi och i vissa ledsjukdomar etc.

2  Högstatus anser jag vara Cancersjukdomar,  Diabetes, Demens, Alzheimer, MS. Hjärt-Kärlsjukdomar. Sjukdomar efter stora olyckor.

  Sjukdomar som det har forskats mycket om idag där det går att byta ut organen. Sjukdomar som idrottsmän och kvinnor drabbas av.

Hälsningar B"


"Att det inte fokuseras lika mycket på utbrändhet som på bröstcancer är väl ändå ett sundhetstecken, generellt dör man ju nämligen inte av utbrändhet! Man måste ju skilja på allvarliga och mindre allvarliga åkommor. Själv har jag varit utbränd och har nu malingt melanom. Jag hade bra mycket hellre fått tillbaka utbrändheten än att ha hudcancer eftersom jag faktiskt med största sannolikhet kommer dö av den. Och även inom cancer finns status: det är "bättre" att få en form som är känd och som man oftast överlever, typ bröstcancer än att få metastaserande hudcancer, som har en extremt hög dödlighet, eftersom ingen vet eller förstår att man faktiskt är allvarligt sjuk. Hypokondristämpeln kommer fort fram om man inte ser sjuk ut eller blir allvarligt sjuk i en sjukdom där 90% överlever... Det gäller inte bara cancer.

/l"


"Hej

förlossningsskador har oerhört låg status och är nedtystat, skambelagt. Även Vestibulit. Patienter med dessa åkommor blir ofta inte ens trodda.

Mvh, F"


"Hej!

Jag har blivit utskälld av en person för att jag nämnde att jag var halvt sjulskriven för stressutlöst utmattningssyndrom. Då hade jag varit helt sjukskriven i 3,5 år och arbetade på ett rehabjobb…

…Ett av minaproblem är koncentration och att låta händer göra det hjärnanr säger i rätt ordning: därför har jag kvar de felstavningar som finns här nu...

Att rätta hade tagit mig en timme till, bokstav för bokstav.

Tack för att ni tog upp denna viktiga fråga kring oliksa status på olika sjukdomar.

Kommuner och landting tror att de kan bryta lagar och det finsn ledningar som leker småpåvar.

Min läkare på vrådcentraler har varit vänlig och bra!

Best regards/ B"


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".