Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Eftersnack v 9 De oväntade biverkningarna

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 12.40

Vi föregick Läkemedelsverkets utredning om sambandet mellan narkolepsi och vaccinet Pandemrix. Charlotta Bergquist från LV berättade att den svenska utredningen av ett eventuellt samband drar ut på tiden eftersom det finns svårigheter med att jämföra olika register med varandra. Hon tror dock att ett resultat ska kunna finnas inom några veckor. I Finland så har man redan slagit fast att vaccinationen inneburit en 9-faldigt högre risk att drabbas av narkolepsi. I sverige så vaccinerar man inte för övrigt friska personer med Pandemrix längre.

Vi talade också om shopping – som numera är något man kan får professionell hjälp med på en stormarknad, där dietister finns till hands för att guida till en hälsosammare varukorg. Dock finns det en ganska stor skillnad mellan vad vi vill handal och det vi verkligen kommer hem med. Det visar en studie från Stockholms universitet, institutionen för Information och reklam.

Glöm inte att skriva till oss och berätta din inställning till alternativ medicin. Är avståndet mellan konventionell sjukvård och alternativa terapier för stort eller är det bra att man  skiljer dem åt?

kropp@sr.se är adressen – vi vill höra din åsikt.

/Ulrika

Mest efterfrågat efter dagens program är receptet för dietisternas havrebröd. Det kommer här:

Snabbt och gott hälsobröd

Ett grovt bröd fullspäckat med nyttigheter för ditt hjärta, havre i tre olika former samsas med valnötter och andra nyttigheter.

Ingredienser

5 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 dl pumpafrön

1,5 dl krossade linfrön

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl valnötter

1 msk bakpulver

5 dl havredryck

100 g aprikoser eller valfri torkad frukt

½ tsk salt

Gör så här:

Klipp den torkade frukten i mindre bitar och grovhacka valnötter. Blanda alla torra ingredienser.  Tillsätt  havredryck och blanda. Bre ut degen på en bakplåtsbeklädd långpanna så att brödet får en tjocklek på ca 3 cm. Låt gräddas i ugn på 200 °C ca 20 min.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".