Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Eftersnack v 18 Därför leker inte vuxna

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 14.30

Jag läste en intervju med en skådespelerska som berättade att helgen hade hon tillbringat ihop med regissören till hennes nästa film och med de tre övriga huvudpersonerna, och de hade varit hela helgen i sina karaktärer. De hade alltså haft en hel helg som en enda stor LIVE. Inga kameror, ingen prestation, utan de skulle bygga sina karaktärer genom att låtsas vara dem. Det där fastnade hos mig. Vore det inte helt fantastiskt roligt att träffas en kväll och bara leka att man är nån annan? Det gör i alla fall inte jag särskilt ofta. Men leker gör jag tydligen mer än jag kanske tror själv. I alla fall enligt dagens gäster pedagogen Krister Svensson och psykologen Leif Havneskiöld. För vi vuxna döljer ofta leken bakom rubriker som teater, dans eller dataspel. Men lekbehovet finns där livet igenom, som ett sätt att hålla oss igång, träna konflikthantering och viktigast av allt – ha kul. En lek som vi inte tycker är rolig att leka är ju helt poänglös. Jag bad därför er som lyssnar att berätta hur ni gör när ni leker, så här kommer lite brev:

”Hej Kropp o själ!

När jag lyssnar på ert program blir jag påmind om hur leken fick betydelse under en viktig omställningsperiod i mitt liv.

Jag flyttade hemifrån när jag var 19 år och var nog egentligen ganska oförberedd på vuxenlivet.

Efter ett tag under den där processen kom jag på att jag LEKTE att jag flyttade hemifrån och höll på att skaffa mig ett vuxenliv, det blev ett förhållningssätt till den här omställningen och ett sätt att klara av det helt enkelt. När jag efter ett tag insåg att det var just det jag gjorde, att jag lekte mig in i en vuxenroll alltså, tyckte jag faktiskt att det var rätt smart.

B”

”Hej!

Jag leker ständigt och jämt. Jag målar, ritar, skapar texter, spelar spel och dansar. Och så fort jag är själv så dagdrömmer och fantiserar jag och bygger mentalt upp olika roller och situationer för mig själv som ger vardagen en extra dimension. Lek är liv!

C”

”Jag har världens bästa lekkamrat.

Vissa skulle kanske säga att hon är min flickvän, jag tycker ordet är

lite tradigt, hon är helt enkelt en människa som jag känner mig helt

trygg med och den jag har allra närmast. Vi kan prata om det tyngsta

och allvarligaste.

Och jag är övertygad om att det är tack vare att vi också leker väldigt mycket.

Vi leker hela tiden!

När hon visar tänderna och morrar så är hon inte K utan den

hemskaste monstruösa kaninen ni kan tänka er.

Jag blir livrädd och kryper in i mitt sköldpaddeskal eller mitt mårdgryt!

Sen gör jag revansch när jag är boakonstriktor som är båda stark och

snabb! Då får den hemskaste monstruösa kaninen kämpa.

A”

”Glöm inte att vi aldrig tidigare levt i en tidsera när alla åldrar har samma leksak: MOBILTELEFÅNEN!

/M”

”Jag tycker inte ens att det är kul  att leka med mina barnbarn men älskar

att leka med min schäfer Lily.

Jag  kastar boll och godis som hon får springa efter.

Allra roligast har  jag - vi - när vi sparkar boll!

Då känner jag mig så glad och road!

Jag är ganska duktig på att sparka boll men Lily är ännu bättre!

Hälsningar K”

”Jag dansar ofta, det tycker jag är som en lek... älskade att bara stå och

snurra som barn, vilket många barn gör, i vuxen ålder har jag bara mått

illa, men sen två år dansar jag regelbundet, jag tycker jag är mycket

lyckligare som människa nu, och jag har förändrat mitt balanssinne, kan bara

stå och snurra själv nu, utan att må illa och det är så roligt.

Annars har jag tagit tillbaka mitt intresse som barn med dockskåp, numer gör

jag egna "tittskåp" som är små rum som fungerar som tavlor på väggen.

Jag leker oxå med djur. Jag tror alla vuxna kan leka, men det tar tid att

hitta tillbaka... man får ta ett steg i taget åt rätt riktning... jag är

själv sjuksköterska, jag tror och hoppas att allt sådant kommer komma mer

inom om vården... "lek på recept?" Jag vet att det finns skrattyoga, det kan

låta knäppt, men jag tror det är bra... jag tror det är som skrattet med

leken, man måste träna upp det stegmässigt... och man blir lyckligare,

garanterat! utan konstigheter och dyra pengar!

S”

”Hej.

Mitt namn är Erik Brickman och jag bor i Örebro. Jag tycker ni förbiser en STOR  grupp av s.k. vuxna (varav jag är en) som leker med allt från penna&papper- rollspel (som kan handla om allt mellan en detektivhistoria och en resa på ett rymd- skepp), samt s.k. Table top-spel där man ställer upp noga ihopsatta och målade figurer och sedan strider med dessa på ett bord med s.k. terräng, visande allt från byggnader till träd, kullar och floder. Här betyder överenskommelsen att man totalt GER sig till fantasin A och O.

Men fantasin kan också vara mycket verklig, t.ex. i den amerikanskt uppfunna

speltypen jag tog upp ovanför: rollspel. Mitt favoritspel i den genren sker i 1920-talets USA, där alla spelar s.k. karaktärer som t.ex. försöker klura ut varför en person har försvunnit. Och bakgrundshistorien och all research som görs bakom ett sånt spel är mycket viktigt. Spelet leds nämligen av en spelare som vet allt det som är hemligt för de övriga; denne kallas SPELLEDAREN. Det är han eller hon som gör researchen.

Sök på pen&paper roleplaying på nätet och du hittar massor. Sen har vi ju utomhus- versionen, s.k. "LAJV" som många många vuxna sysslar med. Mvh E”

”Hej!

Jag har alltid gillat teater och att spela roller, både på scen men även i vardagslivet. Jag har vän som jag brukar "leka med". När vi umgås brukar vi, nästan varje gång vi ses, gå in i olika roller utan att vi har gjort upp om det. Sen kan vi hålla på med dom där rollerna ett bra tag och improvisera fram olika karaktärer. Så otroligt roligt! Man känner sig verkligen levande och kreativ. Detta har lett till att vi nu har börjat spela in improviserade fiktiva radioprogram. Jag tror att jag är ganska bra på att leka i vuxen ålder vilket jag är väldigt glad för. Ska tillägga att jag är 30 år om någon är intresserad.

/ A”

”Hej!

Här får ni en synpunkt.

Jag tror att leken är kopplad till kreativitet - vilket innebär att även vuxna har leken som tillgång. Man försätter sig i  ett lekande tillstånd när man är skapande,

- i en "barnslig" upptäckarglädje, som leder till ett slags flow. Mycket finns att säga om detta men för gärna in resonemanget på kopplingen mellan kreativitet och lekande.

Med Vänlig hälsning L”

”Hej

Min sambo leker med insekter och jag leker med blommor. Jan samlar insekter på olika biotoper och artbestämmer dem, monterar dem etc. Jag leker med mina små plantor. Jag sätter frön, skolar ut, flyttar planor och letar småplantor som jag kan plantera. ordnar mina lerkrukor etc. Vi brukar faktiskt säga att vi just LEKER. Vad ska vi göra idag? Vi LEKER! Jag går ut i trädgården och min sambo pillar med sina skalbaggar!

I”

Och så ett brev angående vårt sista inslag i programmet – Rapporten om ekonomiska konsekvenser av ökad övervikt, beställd av expertgruppen för studier i offentlig ekonomi:

”Hej!

Tycker staten gärna får lägga sig i, om ”de” vet vad de gör. Om de har egen

erfarenhet och inte bara tror att tjockisar (som jag) bara äter skräpmat,

småäter, äter alltför mycket, aldrig rör på sig. Stämmer INTE för mig!

Teorier hit och dit, dieter och bantingsrecept. Det verkar som om ingen vet,

men alla har väldigt starka åsikter!

Bra med hon från Överviktigas riksförbund!

vänliga hälsningar L”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".