Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
P1:s hälsojournalistiska program.

Eftersnack v 16 Bot för närsynta

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 12.21

En perfekt syn kommer att vara extremt ovanligt framöver, eller ja, det är det faktiskt redan idag. Men närsyntheten blir allt vanligare, inte minst i stora delar av Asien, till exempel i Singapore, där 80% av landets 18-åriga män är närsynta. Orsaken till ökningen  tror man har tre huvudorsaker; gener, närarbete och kosten. Exakt hur till exempel kosten påverkar är man inte klar över, men det finns studier som pekar på att till exempel ett högt intag av vitt ris och bröd skulle kunna inverka negativt. För mycket arbete i tvådimensionell miljö, alltså läsning eller skärmarbete verkar också kunna öga benägenheten att bli närsynt.

I programmet idag tog vi upp några metoder som används för att bota närsynthet. Vanligast numera, förutom glasögon och linser, är laseroperationer. Metoden har använts i mer än tjugo år, så risker och fördela är ganska väl doumenterade vid det här laget.

Ett alternativ för att hantera närsyntheten kan vara att försöka med egenträning av ögonen, som Anne-Marie Näslund berättade om i programmet. Detta verkar vara något som intresserar många, men vår expert från KI,  Rune Brautaset, var inte alltför hoppfull om att detta skulle fungera, utom i några särskilda fall. Vi fick i alla fall brev om ytterligare en metod, men huruvida den har någon effekt, vet jag alltså inget om.

Här är några hemsidor vi fått tips om – observera att vi inte har granskat de här metoderna på något vis utan det måste ni göra själva!

http://www.BattreSyn.nu

www.vision-training.com

www.naturligsyn.se

http://www.andasblinka.se/

Nästa vecka tittar vi närmare på Mjölk, det första vi någonsin fick i oss, men behöver vi det upp i vuxen ålder?

Vi hörs!

/Ulrika

”Hej

Det finns en metod som kallas "The Bates Method" eller "Natural Vision Improvement" eller "Natural Vision".

Jag har gått en utbildning i detta hos Greg Marsch i USA som jag påbörjade juni 2011.

Jag är sedan i höstas Certifierad Natural Vision Coach och lär ut och coachar i Natural Vision.

Med den här metoden har människor slutat använda glasögon inte bara vid närsynthet, utan även vid ålderssynthet, översynthet, astigmatism med mera.

Jag hade själv glasögon för närsynhet och astigmatism från år 2000 till 2007 (från 28 år till 35 år) och har inte använt glasögon sedan dess.

Det finns många metoder vad gäller synförättring men Natural Vision är en extremt tydlig och rakt på metod baserat på ögonens anatomi. Det är 100% träning.

/T”

 ”Hej! Tack för ett spännande program! Jag tyckte det var väldigt intressant att höra om kvinnan som blivit av med sitt synfel med självhjälp. Jag undrar om hon har tips på några bra självhjälpsböcker, hemsidor eller länkar man kan dra nytta av. Är nämligen mycket motiverad att göra detsamma. Mvh A”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".