Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är intresserad av författande, författarskap och läsande. Här diskuteras ny som klassisk...

Debutant 1962 - möt Björn Runeborg

Publicerat måndag 29 oktober 2007 kl 09.33

P1 tisdag 30 oktober kl. 14.03 och 31/10 kl. 18.15

”När jag läser en bra bok tänker jag, Gode Gud låt mig slippa möta författaren”, säger Björn Runeborg. Men i det här programmet slipper varken han eller lyssnaren undan, här är ett möte med författaren. 

Björn Runeborg som fyller 70 den 14 november 2007 har precis lämnat in en ny pjäs till Radioteatern, och tidigare i höst kom en ny roman, Dag.  Han är oförtröttlig, flitig och disciplinerad, ”men jag har roligt också”, säger han, ”annars skulle jag inte hålla på”. 

Att berätta historier är det bästa han vet, och det har han hållit på med ända sedan i småskolan i Visby. Att vara författare är inget märkvärdigt understryker han, det är ett arbete som alla andra, det är inget mystiskt med det. Han ogillar att prata om sitt författarskap, och har där en likasinnad i J M Coetzee som inte heller tycker att det är någon större vits att prata om sina böcker eller sin författarroll. 

I programmet intervjuar Mia Gerdin denne något motsträvige författare, och en hel del arkivmaterial dyker också upp:

För två år sedan uppmärksammade Biblioteket Runeborgs roman från 1969, ”Lönen”, och från det programmet kommer ett intervju-avsnitt (intervjuare: Louise Epstein) samt en uppläsning, gjord av Gerhard Hoberstorfer. 

Ur arkivet kommer också ett utdrag från Carl-Olof Långs analys av Runeborgs författarskap som gjordes 1969 under rubriken ”Visst handlar det om verklighet”.

Björn Runeborg har skrivit mer än dubbelt så många pjäser som romaner, och mer än hälften av pjäserna är för Radioteatern.  Därifrån hämtas avsnitt ur ”En bilförsäljare från Gotland” som sändes 1975 med Björn Runeborg själv i rollen som den gotländske bilförsäljaren. Förutom Runeborg hörs även Lena Nyman och Lars Lind. Regi: Arne Forsberg.

Och för ett år sedan sände Radioteatern ”Lunch med Dag Hammarskjöld”, därifrån hörs en kort scen med Liv Mjönäs och Fredrik Meijer. Regi: Anders Carlberg. 

Fredrik Evers läser nyinspelade avsnitt ur ”Dag” (2007) och ”Mytomaner” (2004).

Musikillustrationerna är hämtade från plattan ”Silent shout” med The Knife (2006).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".