Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är intresserad av författande, författarskap och läsande. Här diskuteras ny som klassisk...

Träigare bok har jag sällan läst

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 09.07

Hej,

jag hörde nyss ert programinslag om Anna Karenina. Jag plågade mig igenom den boken för många år sen och lovade mig då att aldrig läsa om den.

Träigare bok har jag sällan läst. Varför väljer ni såna här gamla dammiga saker? Kanske färgas min inställning av att jag just har sträckläst Isaac Singers ”Skuggor över Hudsonfloden” som verkligen innehåller insiktsfulla analyser av mänskligt beteende i snärjiga kärleksrelationer. Även om denna roman rör sig i en annan kulturell miljö - judarnas New York på sent fyrtiotal - ligger den oss bra mycket närmare än tsartiden Ryssland.

Många varma hälsningar

Christer Nilsson

(Ingenjör på Siemens i Finspång)

***

Hej! Tack för roligt brev! Träig kan jag kanske inte hålla med om att AK är, men jag blev mycket sugen på din Singer-bok, av din suggestiva beskrivning. Vänligen, Marie Lundström.

*** 

Hej igen!

Tack för ditt vänliga mail. Jag måste erkänna att jag fick lite dåligt samvete, så jag lånade faktiskt hem AK från biblioteket i dag (mina föresatser för många år sedan höll alltså inte). Den ligger här tungt (i dubbel bemärkelse) på mitt bord. Kanske går det bättre den här gången.

Roligt att du blev intresserad av Singer. Bokens huvudtema är som jag ser det en mycket smärtsam analys av existensiella frågor inom judendomen i spåren av andra världskriget. Det låter tungt, men de vilsna kärleksrelationer jag nämnde vävs så skickligt in så att de bär boken framåt. Jag hoppas du delar min uppfattning.

Ha det bra och önska mig nu lycka till med AK!

***

Ja! Stort lycka till med AK! Ge den åtminstone hundra sidor - det gör i alla fall jag alltid med böcker jag är tveksam till. Hoppas du släpat hem en bra översättning! I Bokcirkeln läser vi Ulla Roseens från 2007. Vänligen, Marie Lundström.

***

Hej igen Marie!

Tack för ditt svar. Nu har jag läst hela AK och kanske fått en nyanserad bild av romanen. Med lite överdrift tycker jag den pendlar mellan Jane Austens och Emily Brontës världar. Jag är förvånad över att huvudhandlingen är så nertonad.

”...och dessutom hade han tandvärk” - detta kan Tolstoj knappast ha skrivit utan avsikt om Vronskij och därmed förpassade han honom till den dekadenta tillvaro han hör hemma i. Och stackars Anna - hon är fånge i samma värld. Romanen visar klart under vilka olika villkor män och kvinnor levde och vilken katastrof den ledde till - för kvinnan men inte för mannen.

Levin (Tolstoj själv?) är desto mer sympatisk, men framförallt fastnar jag för Kitty, som är kraftfull och en motor i deras äktenskap. Tolstoj måste ha insett att det är kvinnorna som bär upp världen och detta tror jag är bokens egentliga budskap. Alltså är romanen inte direkt feministisk, som någon sade i radion i tisdags. Det är trots allt män och kvinnor i samarbete, var och en på sitt sätt.

Jag laddade ner tre filmer och en engelsk serie baserade på romanen. Jag tycker nog att den sista filmen från 1997 och den engelska serien (jag har inte sett den klar ännu) är trogna handlingen och behandlar framförallt Levin korrekt. De äldre filmerna med Vivian Leigh och Greta Garbo är egentligen ganska trista (om man bortser från Garbos spel - framför allt hennes ögon, som väl tolkar det ögonspråk som Tolstoj själv beskriver). Dessa filmer koncentreras enbart till Anna K/Vronskij.

Sammanfattningsvis var det nog bra att jag läste om AK. Jag måste tacka dig för dina vänliga kommentarer och din uppmuntran. Lycka till i fortsättningen och jag hoppas det blir fler inslag av detta slag (Singer? - det är i varje fall min favoritförfattare som du kanske förstått). Tyvärr kan jag inte höra sista cirkelavsnittet eftersom jag är utomlands.

Christer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".