Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tio till i centrum för Krönleins

Publicerat fredag 29 juni 2007 kl 16.02

I tio år till får Krönleins Bryggeri bedriva sin verksamhet i Halmstads centrum. Det har länsstyrelsen nu beslutat.

I stora drag får bryggeriet som det vill när det gäller villkoren för verksamheten, men Krönleins har inför beslutet deklarerat att man inte tänker genomföra vissa miljöåtgärder om man får ett tidsbegränsat tillstånd. 

I 19 punkter slår länsstyrelsen fast vilka villkor som gäller för bryggeriet. De problem som man vill minimera är buller, lukt och särkerhetsrisker. Några av villkoren går direkt emot vad företaget önskat.

Tidsbegränsningen omdebatterad
Tidsbegränsningen har varit en stor stridsfråga. Krönleins vill vara kvar på obestämd tid och har påpekat till länsstyrelsen att en tidbegränsning inte är meningsfull eftersom man inte tänker flytta om inte Halmstads kommun hjälper till med finansieringen.

Gällande tillstånd går ut i år
Att det ligger en viss sanning i detta visar vad som hänt hittills, nu gällande tillstånd från 1997 går ut i år. Trots det har Krönleins inte gjort några ansatser att flytta.

Flera kommunala instanser i Halmstad har hävdat att tidsfristen bör vara kortare än tio år.

Transporter ska begränsas
Närmsta granne till bryggeriet är Karl XI:s servicehus. Under högsäsong är verksamheten igång dygnet runt. För att minska bullret föreskriver länsstyrelsen bland annat att transporter till och från bryggeriet i huvudsak begränsas till tiden mellan 07 och 17.

Bullret får inte överskrida 50 decibel under dagtid, 40 decibel på nätterna.

Ammoniak ska ersättas
Bryggeriet innebär också olycksrisker. 2002 släpptes ammoniakgas ut och kvarteret spärrades av. Nu föreskriver länsstyrelsen att ammoniak som köldbärare senast nästa år ha ersatts av annat medium.

Sista datum för en utflyttning av det 170 år gamla bryggeriet är nu december 2017. Krönleins har möjlighet att överklaga länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".