Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakslag för miljömål i vattendrag

Publicerat måndag 9 juli 2007 kl 11.08

Den blöta senhösten förra året punkterade miljömålen för flera halländska vattendrag och sjöar.

Annars fortsätter så sakta förbättringen av pH-kvalitén i många åar och sjöar, och effekten av insatser för fiskens vandring har direkt gett resultat. Det visar länsstyrelsens sammanställning av förra årets olika projekt.

Förra året revs den gamla dammen vid Gässlösa kvarn utanför Rolfstorp, och redan i höstas lekte havsöring och lax igen ända upp mot Himleåns källsjöar. I Botasjön på länsgränsen öster om Gunnarsjö finns åter mört, en art som på grund av försurningen varit försvunnen i sjön sen 70-talet.

Bakslag efter blöt höst
Den på 80-talet livlösa sjön Stora Neden vid Nösslinge gav under förra sommarens provfiske, tillsammans med Botasjön, bäst fångst av alla undersökta sjöar i Halland.

Bakslagen kom efter den blöta senhösten som starkt bidrog till att nästan 40 procent av vattendragen inte klarade pH-målen. Särskilt utsatta var Genevadsån, Nissan och Suseån.

Katastrof för laxen
Laxungar klarar sig fortfarande dåligt i Högvadsån men orsaken tros inte vara vattenkvalitén utan laxparasiten gyrodactulus. I Fylleån blev det katastrof för laxen när vattnet stängdes av vid kraftverket i Marbäck i juni.

En art som expanderat kraftigt i Halland är signalkräftan, medan flodkräfta bara fångades i Hultaån, och då bara i ett fåtal, enligt länsstyrelsens rapport för 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".