Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Nätfisket i Fegen måste begränsas"

Publicerat måndag 23 juli 2007 kl 08.18

Ska vårssiklöjan ha en chans i framtiden måste nätfisket i sjön Fegen begränsas. Det hävdar Fiskeriverket i en ny rapport om fiskarter och skaldjur som blivit allt ovanligare.

Förutom vårsiklöjan bedöms flera arter i det tidigare fiskrika Kattegatt som allvarligt hotade.

Senast 2010 ska det skapas tre områden i Västerhavet respektive Östersjön där inget fiske får bedrivas. En åtgärd som regeringen beslutat om för att försöka skydda hotade arter.

Elfte timmen
Men att döma av Fiskeriverkets rapport sker detta i elfte timmen. I Kattegatt är redan många arter så gott som försvunna. Som vi har hört har Ålen minskat med mer än 90 procent och anses akut hotad. Och torsken klassas som starkt hotad.

Även för flera andra, mindre omtalade arter ser mörkt ut. Slätrockan som varit rätt vanlig i Kattgatt är i dag sällsynt och ges dystra framtidsutsikter på grund av bottentrålning. Sillahjen klassas också som ”Akut hotad”, av Fiskeriverket.

Pigghajen har minskat med 50 procent sen 1989. Och ovanliga arter som blåkäxa och havsmus har inte fångats vid provfiske sen 1947.

Vårsiklöjan bara i Fegen
Hälleflundarn är i dag oerhört sällsynt i svenska vatten, och lyrtorsken har minskat med mer än 95 procent.

Och så är det insjöfisken vårsiklöjan, som fått sin livsmiljö försämrad av näringsrikare vatten och inplantering av anan fisk. I dag verkar den finnas kvar bara i sjön Fegen.

För att säkra beståndet som sägs vara svagt, men stabilt, föreslår Fiskeriverket att restriktioner införs för nätfisket i Fegen, och att utsättning av andra arter i sjön förbjuds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".