Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Halmstad kommun anmäld för stor grop

Publicerat torsdag 26 juli 2007 kl 15.22

Länsstyrelsen i Halland har anmält Halmstad kommun till åklagare som ska avgöra om kommunen kan fällas för brott mot kulturminneslagen. Bakgrunden är att kommunen grävt en stor grop på rådhusets gård för ett hisschakt utan att ha sökt tillstånd för det.

– Det är en ganska stor grop som går ner genom mer eller mindre orörda kulturlager, och de har inte tillstånd enligt kulturminneslagen att göra det här, säger Marianne Foghammar, biträdande länsantikvarie.

Eftersom stora delar av Halmstad, speciellt i innerstan, är en fornlämning, så måste den som ska gräva eller göra andra markarbeten ha tillstånd till det enligt kulturminneslagen.

”En feldömning”
Att kommunen missade det beror på en felbedömning, enligt Christer Knutsson, tillförordnad fastighetschef.

Han säger till P4 Radio Halland att man trodde marken bestod av återfyllnadsmassor från tiden när rådhuset byggde på 30-talet.

Men trots att det var ett misstag måste länsstyrelen ingripa, säger Marianne Foghammar.

– Vi är tvungna att göra så här i vår egenskap av tillsynsmyndighet när det händer någonting sånt här.

Hur allvarligt ser ni på det inträffade?

– Jag tycker det är allvarligt och väldigt tråkigt, därför att ett stort område som hade kunnat ge en hel del kunskap om Halmstads förhistoria har försvunnit.

Vad får det för följder om det visar sig att det är ett brott mot kulturminneslagen?

– Enligt kulturminneslagen kan man få som påföljd böter eller fängelse, jag vill minnas att det är sex månader, säger Marianne Foghammar, biträdande länsantikvarie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".