Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LRF behöver inte satsa på kvinnor

Publicerat måndag 6 augusti 2007 kl 09.15

Det behövs inte längre någon särskild satsning på att engagera kvinnor inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Sen 1988 har pengar funnits för att bygga kvinnliga nätverk men i Halland har man avslutat det projektet eftersom den kvinnliga representationen här är särskilt väl utvecklad, enligt Lena Johansson i LRFs halländska regionstyrelse.

– När vi tittar på ett index som heter nöjd-medlem-index så visar det sig att LRFs kvinnor i Halland är väldigt mycket mer nöjda med LRF än vad andra medlemmar är. Därför finns det inga pengar avsatta i någon budget till något särskilt kvinnoarbete nu, säger Lena Johansson.

Andelen kvinnor inom LRF har växt till drygt 35 procent och den kvinnliga representationen bland LRFs förtroendevalda motsvarar idag i stort den andelen, vilket varit ett av målen för kvinnosatsningen.

Jord- och skogsägare
En rätt stor del av tillskottet kommer från kvinnor som äger jord- eller skog, utan att vara aktiva brukare.

Lite för dåligt är det fortfarande på lokal nivå. En förklaring är att många kvinnor i lantbrukshushåll har arbete utanför jordbruket, säger Lena Johansson. Hon tror att nya kvinnliga roller kommer att ändra även på detta

– Turism, småskalig livsmedelsförädling och hästverksamhet, där kommer kvinnorna starkt som de nya bönderna. Det kan komma att ändra verksamheten för LRF lokalt, säger hon.

Ungdomarna måste uppmuntras
Om kvinnorna idag inte behöver specialfokuseras på samma sätt som för 20 år sen så skulle Lena Johansson nu vilja lyfta fram ungdomarnas situation.

– Ungdomar på landsbygden behöver också månas om för att de ska kunna våga ta för sig, starta ett eget företag och inte bara gå in i gamla invanda roller, säger Lena Johansson i LRFs halländska regionstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".