Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sparkad socialchef kan bli politiker

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 13.49

Jan Dickens, före detta socialchef i Falkenbergs kommun, kan bli socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen.

Dickens är föreslagen som efterträdare till socialdemokraten Ann-Britt Ek, som ska lämna sin post som ledamot.

– Jan Dickens har tidigare varit med i partiet men lämnade när han blev förvaltningschef för många år sedan. Nu var han ledig igen för politiska uppdrag och han är ju socialdemokrat och vi tycker att han har kompetenser som saknas både i vårt parti och i kommunstyrelsen, säger Gerry Norberg, socialdemokrat och oppositionsråd i Falkenbergs kommun.

Tvingades sluta
I höstas tvingades Jan Dickens att lämna sin tjänst som socialchef i Falkenbergs kommun. Anledningen var att den borgerliga sidan av kommunstyrelsen och socialnämnden inte längre hade förtroende för honom.

Socialnämnden har under flera år gått ekonomiskt dåligt. I våras gjorde en konsultfirma en tillsyn av äldre- och handikappomsorgen på uppdrag av kommunstyrelsen.

När resultatet presenterades tidigare i höstas visade den på brister i såväl ekonomi som organisation. Konsultfirman hade också gett förslag på en rad åtgärder för hur socialnämnden skulle komma på fötter igen. Men majoriteten av nämnden och kommunstyrelsen ansåg att Jan

Inte rätt person
Dickens inte var rätt person att sköta det förändringsarbetet. Han tvingades därför att sluta.

Men nu kan det alltså bli så att Jan Dickens kommer tillbaka till Falkenbergs kommun som socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Wernersson vill inte kommentera saken utan säger att alla partier gör sina utnämningar utifrån vilka de vill jobba med.

”Inte ett sätt att ge igen”
Gerry Norberg säger att det här inte är ett sätt för socialdemokraterna att ge igen för det som har hänt. Han tror att Jan Dickens kommer att göra ett bra jobb.

– Vi väljer de personer som ska representera oss och sedan får andra välja sina representanter. Så vi tror att det här blir bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".