Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till vindkraftspark på Skottarevet

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 09.15
Vindkraftparken på Lillgrund kan jämföras med Skottarevet.

Uppdaterad 15:35
Miljödomstolen ger tillstånd till vindkraftbolaget Favonius att bygga en vindkraftspark på Skottarevet utanför Falkenberg.

Domen ger bolaget Favonius rätt att bygga vindkraftsparken utanför Falkenberg, men snurrorna får inte vara så höga att det behövs sådana blixtrande varningsljus som är till för att varna flygtrafiken.

Det som har vägt tungt i miljödomstolens bedömning är framför allt hur landskapsbilden och fisket påverkas.

Men att parken syns från land utgör ingen påtaglig skada för turismen och friluftslivet , menar domstolen.

Den obrutna horisonten är nämligen bara en del av det samlade värdet i kustområdet, hur värdefull just horisonten är för skönhetsupplevelsen varierar från person till person.

Inte heller tror miljödomstolen att det blir några skador av betydelse för fisket, men bolaget måste ändå betala en undersökning av hur fisken och yrkesfisket påverkas.

Man väntar också tills det närmar sig byggstart med att bestämma hur fundamenten på havsbotten ska se ut för att bli så skonsamma som möjligt.

Inte heller bullret tror miljödomstolen ska vara något större problem, man klarar nog riktvärdena på 35 decibel i naturreservat och 40 decibel vid bostäder med god marginal.

Dagens besked att vindkraftparken på Skottarevet utanför Falkenberg får byggas innebär ett stort steg framåt för utbyggnaden av svensk vindkraft.

Det konstaterar Fredrik Dahlström på Statens Energimyndighet.

– Om det verkligen blir av så kommer det att innebära ett stort tillskott från vindkraftsel, och då är ju tillståndet en process som vi har sett tar lång tid. Det är ju skönt att man åtminstone har kommit förbi den här prövningen, säger han.

Energimyndigheten har som uppgift att påskynda utbyggnaden av svensk vindkraft och om Skottarevet nu byggs så blir det ett rejält tillskott. Skottarevet motsvarar ungefär hälften av all vindkraftsel som produceras i Sverige just i dag, både på land och till havs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".