Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot dålig spanskaundervisning

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 08.00

Flera föräldrar rasar mot den helt undermåliga undervisning som ges i spanska på en av grundskolorna i Halmstads kommun. Ett antal elever har slutat, eftersom de inte lär sig något på lektionerna.

Radio Halland har talat med två föräldrar vars barn ännu så länge läser spanska på skolan. Men nu kräver dom en kompetent lärare om barnen ska fortsätta med språket.

– Den här läraren har undervisat eleverna i tre terminer och enligt informations så vet jag att denna läraren studerar nybörjarspanska på högskolan i Halmstad. Alltså är eleverna i årskurs åtta och nio mer lämpade att undervisa än vad läraren själv är. Jag tycker det är slöseri med tid och näst intill tjänstefel av den som anställt läraren från början, säger den ene föräldern.

Och ni är alltså flera föräldrar som reagerar mot detta?

– Ja, det visade sig att det inte är några planerade lektioner i spanska utan att de sitter där och tittar på tyska och engelska filmer. Det hävdas då att språk föder språk, fick vi höra, när vi besökte, säger den andre föräldern.

Svårt hitta spanskalärare
Margareta Perborg, som är chef för barn- och ungdomsförvaltningen på Halmstads kommun, säger att kommunen generellt inte har några större problem med att hitta behöriga lärare, men att det är väldigt svårt att finna behöriga lärare i spanska.

– Vi försöker åtgärda det här, bland annat erbjuder vi fortbildning för lärare inom ramen för lärarlyftet, som är den statliga och kommunala satsningen som vi gör på kompetensutveckling för lärare.

Är det acceptabelt att ha den låga nivån på undervisningen som beskrivs av föräldrarna?

Är kunskaperna väldigt bristfälliga så bör man fundera på om vi ska erbjuda det här språket eller om det är någonting annat vi ska erbjuda. Jag ser att detta är en fråga för rektor, säger Margareta Perborg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen på Halmstads kommun.

Rektor på den berörda skolan har kontaktats, men vill inte kommentera det enskilda fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".