Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Friskola får nej till utbyggnad

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 16.40

Privata friskolan Vittra får nej på sin förhandsförfrågan till Halmstads kommun om att bygga ut och bygga till sina skollokaler i Järnvägsparken.

Politikerna tycker helt enkelt att det blir dyrt jämfört med ett skolbygge i kommunal regi.

Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens moderate ordförande, var till en början positiv till Vittras planer, men har ändrat sig.

- I det här fallet så har då fastighetsnämnden jämfört vad det kostar att bygga motsvarande kvadratmeter i kommunal regi jämfört med den kalkyl som Vittra har lämnat in. Och den visar att det blev helt enkelt rätt så mycket mer och då är jag inte beredd att föreslå bifall till detta, säger Carl Fredrik Graf. 

Vill de bygga snyggare, flådigare, modernare och dyrare. Är det därför det blir mycket dyrare än en kommunal motsvarande byggnad?

- Nej, jag tror egentligen inte det utan jag tror att de räknar på andra avskrivningstider. Betydligt kortare avskrivningstider än vad vi gör i kommunen, säger Carl Fredrik Graf.

- En skola ska ju ha lång livslängd så hade de gjort en annan avskrivningstid så hade kalkylen blivit mer rimlig och då hade det nog inte varit något problem att få igenom det här, säger han.

Enligt fastighetskontorets beräkningar skulle Vittras skolbygge bli nästan 50 % dyrare än om kommunen skulle bygga i egen regi. Och eftersom principen är att friskolor inte få mer pengar än kommunala skolor blev det nej. Något som det socialdemokratiska kommunrådet Anders Rosén tycker är bra.

- Här får gälla samma förutsättningar för oss i den kommunala verksamheten som för den enskilda, säger han.

En av anledningarna till att Vittras kostnader blir högre är alltså kortare avskrivningstid på investerade pengar. Men Anders Rosén tror inte att det vore bra med en kortare avskrivningstid i en skolvärld som ändras allt snabbare.

- Men det måste ju vara jämförbara siffror mellan det kommunala och den enskilda verksamheten. Annars så spricker ju bidragstänket, säger Anders Rosén.

Och varför ändrar man få inte de kommunala siffrorna och gör en kortare avskrivningstid?

- Det skulle bli för dyrt för hela den kommunala investeringsprocessen att ha kortare avskrivningstider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".