Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Äldre psyksjuka prioriteras inte

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 17.06

Äldre med psykiska besvär måste få mer hjälp. Det menar Socialstyrelsen som presenterat sin äldreomsorgsrapport om läget i vården av de äldre.

Trots att Halland lyfts fram som ett gott exempel håller länsstyrelsens socialkonsulent Monica Bengtsson med om att gruppen ”äldre med psykiska besvär” ofta  hamnar långt ner på prioritetslistan.

– Vi har sett att kommunerna inte helt arbetar åt den gruppen människor. Man arbetar generellt gentemot äldre. Det finns boenden i länet som bedriver verksamhet mot psykiska åkommor men det är inte alla kommuner som bedriver den typen av verksamhet, säger hon.

Socialstyrelsen menar att det måste till ordentliga långsiktiga satsningar på det här området. Enligt socialstyrelsen har många landsting inte gjort någon särskild satsning på gruppen äldre med psykisk ohälsa.

Kompetenshöjande insatser
Men i de fall där det gjorts satsningar så har det framförallt handlat om förstärkning av sjukskötersketjänster med specialistkunskaper eller kompetenshöjande insatser. Där lyfts Halland fram som exempel på ett landsting där det faktiskt gjorts satsningar.

En sån satsning finns i Falkenberg, på äldreboendet Tallgläntan. Där är en av avdelningarna, Tallkotten, särskilt inriktad på att ta hand om äldre med psykiska besvär.

– Vi försöker inrikta oss på äldre med en psykiatrisk diagnos. Det kan vara allt från depressioner till neuroser, ångest och schizofreni, säger Mikael Pettersson som är verksamhetschef.

Lite mer personal
Den största skillnaden mellan Tallkotten och andra avdelningar är att det är lite mer personal på Tallkotten. Men trots att skillnaderna inte är så stora, säger Mikael Petterson att det ändå finns en tanke bakom att ha en särskild avdelning med inriktning på psykisk ohälsa.

– Man såg en möjlighet till att samla kunskap och har många tankar kring specialdiagnoser. Falkenberg har också försökt att möta det behovet genom att samla vår kunskap gentemot en målgrupp som också är samlad. Då för vi ett bättre resultat än att de är utspridda på olika enheter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".