Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

Tvist om villa utan bygglov

Publicerat fredag 29 februari 2008 kl 07.56

En villa i Onsala som saknat bygglov i fem år ser ut att få stå kvar. Men kommunen vill tvinga ägaren att riva husets högsta del. I så fall tänker ägaren kräva 800 000 kronor i skadestånd.

– Ja, det är klart att det blir ett skadeståndskrav på kommunen, säger fastighetsägarens juridiska ombud Carl-Otto Lindberg.

Det var redan 2002 som mannen lyckades få ett bygglov som stred mot flera viktiga bestämmelser: huset var både för stort och för högt och låg till största delen på ett berg där man inte får bygga.

Bygglovet upphävdes
Några grannar klagade och såg till att bygglovet blev upphävt. Men huset har fått stå kvar eftersom det ändå skulle bli nya bestämmelser när området VA-sanerades.

Det blev också tillåtet med större hus, men kommunens distriktsarkitekt Börje Nilsson tycker ändå i dag att det var fel att släppa fram ett så högt bygge uppe på berget.

– Det kan jag säga så här i efterhand, att det inte är den allra bästa placeringen. Här handlar det kanske mer om höjd än placering, där finns det också lite tvistemål om vilken höjd byggnaden ska ha legat på, säger han.

Tvist om höjden
Just nu tvistar man alltså framför allt om hur högt huset får vara. Ägaren menar att han har fått oklara besked om det. Men där står ord mot ord.

– Vår uppfattning är att han har fått en höjd som han inte har följt, säger Börje Nilsson.

Det förslag som just nu behandlas innebär att huset får stå kvar men att mannen måste riva sitt burspråk.

– Det är helt klart att intentionen i detaljplanen är att huset ska sänkas fysiskt när det gäller den del vi kallar burspråk, säger Börje Nilsson.

”Har varit oerhört pressande”
Frågan är om villaägaren fick veta eller borde ha insett att bygglovet inte skulle klara en rättslig prövning. Hans ombud Carl-Otto Lindberg tycker i alla fall att byggnadsnämnden nu ska låta honom slippa riva husets högsta del.

– Han står alltså med en byggnad som har kostat flera miljoner och saknar bygglov för det, det har varit oerhört pressande för honom. Jag tycker att kommunen bör ta sitt ansvar och rätta till det nu när man har en möjlighet att göra en ny plan, säger Carl-Otto Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".