Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HALLAND

Ökat intresse för information om ungdomsbrott

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 06.52

Intresset för att få veta mer om ungdomsbrottslighet är stort just nu. Det har man märkt på BRÅ - Brottsförebyggande rådet dit frågor om ämnet ökat markant de senaste åren.

Att ämnet engagerar har man också märkt av på KRIS - Kriminellas Revansch i samhället.

Till Halmstads KRIS-förening har allt fler hört av sig och frågat efter föreläsningar om ungdomsbrott på skolor och fritidsgårdar.

– Vi berättar då om KRIS och Unga KRIS och sen brukar vi berätta om oss själva. Responsen vi får på det, alltså de föreläsningar jag har varit på så har alla suttit helt tysta hela tiden, då har man väl fångat dem tror jag, säger Tonie Möllestam, anställd på KRIS i Halmstad.

Varför tror du att ni har en förmåga att kunna fånga den här unga publiken?

– För att jag till exempel har egen erfarenhet. Jag har varit inne i kriminalitet och missbruk och tagit mig ur det. Jag tror att man kan fånga ungdomar som är på den vägen jag var. De lyssnar på mig i och med att jag har egen erfarernhet, jag vet vad jag pratar om.

Tonie Möllestam tror att ungdomsverksamheten som KRIS bedriver kan rädda många bort från kriminalitet. Och att personalen på KRIS genom sina personliga erfarenheter kan fånga ungdomar som ligger i en riskzon.

Han önskar att det funnits en liknande verksamhet när han i tonåren började med droger och kriminalitet. Det kriminella livet levde han sedan i flera år. Det började med små stölder och slutade med allt grövre brott. Men han har nu med hjälp av KRIS lyckat få ordning på livet. För honom är det nu viktigt att kunna ge ungdomar det stöd som han själv inte fick.

– Där är ju de som har varit lite på gild, som har varit snett ute som har kommit in här och ordnat upp sig helt enkelt kommit på rätt spår igen, säger han.

Var det svårt att lämna den där kriminella världen tycker du?

– Ja, jag tycker det är jättesvårt, jag kan ha kriminella tankar även idag, men det stannar vid en tanke, det gör det. jag kan tänka ett steg längre.

Pratar ni om det här?

– Ja det gör vi så man inte går och stänger inne sig och utvecklar det, säger Tonie Möllestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".