Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Energideklarationen av hus blir försenad

Publicerat söndag 9 mars 2008 kl 11.01

Mycket talar idag för att genomgången av alla byggnader i landet som ska energideklareras inte kommer att hinnas med i tid. I Halland finns än så länge bara ett företag i Halmstad och Varbergs energi som blivit godkänt att utföra deklarationen.

Senast den sista december i år ska en stor del av alla byggnader i landet vara energideklarerade enligt ett Eudirektiv. Det beslutade riksdagen för två år sen och målet är att minska på energianvändningen.

– Jag tror jag hörde en siffra att det är över 600 000 fastigheter i Sverige som ska deklareras, vilket är en teoretisk omöjlighet att hinna med under det här året, säger Joakim Andersson som är tekniskt ansvarig för energideklarationerna på Varbergs Energi.

– Jag hörde ryktesvägen att man kommer att tulla lite på reglerna och så att man slipper det eventuella vitet om deklarationen är beställd under 2008.

Ett företag i Halmstad och Varbergs energi
Efter att Boverket tvingades justera sitt förslag för hur den svenska energideklarationen ska gå till, finns det hittills i Halland bara ett företag i Halmstad och Varbergs energi som blivit godkända att fullgöra genomgången av de byggnader som omfattas av lagen.

Det handlar om hyreshus och bostadsrätter, offentliga byggnader som till exempel simhallar och bibliotek som är över 1 000 kvadratmeter. Industri- och ekonomibyggnader liksom kyrkor och fritidshus är undantagna.

Spara en tredjedels förbrukning
Uppvärmingen av byggnader av varmvatten står för omkring 40 procent av den totala energianvändningen, och enligt en beräkning som gjorts av bostadsorganisationen SABO räknar man med att utan stora åtgärder kunna spara närmare en tredjedel av förbrukningen den kommande tioårs-perioden.

– Tanken med den här energideklarationen är att man ska minska miljöpåverkan från uppvärmning och vattenförbrukning. Alla fastighetsägare får en kvittens på hur bra de är i förhållande till alla andra, samtidigt som de får ett åtgärdspaket hur de kan förbättra sig med tanke på miljöbelastningen, säger Joakim Andersson vid Varbergs Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".