Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kvinnor i halländska styrelser

Publicerat onsdag 16 april 2003 kl 09.13
Det är dåligt ställt med den kvinnliga representationen i de kommunala bolagsstyrelserna i Halland. Inte ens två av tio ordinarie ledamöter är kvinnor.
Sämst är situationen i Laholm där det inte finns någon kvinna bland de ordinarie ledamöterna. Det visar en granskning som P 4 Radio Halland har gjort av de ordinarie ledamöterna i de sex kommunernas bolag. Att det har varit dåligt med kvinnor i styrelserna i det privata näringslivet har varit känt länge. Jämställdhetsminister Margeta Winberg har rutit till ordentligt och vill att minst en fjärdedel av ledamöterna i näringslivets styrelser ska vara kvinnor. Om man applicerar det på de kommunala bolagsstyrelserna i halland ser det inte bra ut. Ledamöterna i styrelserna vi kontrollerat väljs av kommunfullmäktige och i styrelserna sitter alltså folkvalda politiker. Om man ser till enskilda kommunala bolag är varbergs bostads AB i topp när det gäller kvinnorepresentation, där är 60 procent av de ordinarie ledamöterna kvinnor. Varbergs bostads AB är ett av två kommunala bolag där en kvinna håller i ordförandeklubban. Det andra är parkeringsbolaget Nissastaden AB i Halmstad. Annars är det tunt med kvinnor i styrelserna, bara drygt 16 procent av alla ordinarie styrelseledamöter i de halländska kommunala bolagen är kvinnor. I botten av listan ligger Laholm. Där finns ingen kvinna bland de ordinarie ledamöterna som precis valts och ingen kvinna finns heller i de bolagsstyrelser där kommunen föreslagit namn på ledamöter.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.