Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstorps camping tvingas bullermäta

Publicerat måndag 25 augusti 2008 kl 16.47

BK Astrio, som driver Karlstorps camping, tvingas bekosta en dyr bullerutredning i samband med nästa års campingverksamhet vid midsommar.
Det är miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad kommun som kräver det.

BK Astrios ordförande Otto Hallgren tycker att det är fel att BK Astrio ska bekosta utredningen.

- Det gillar vi inte riktigt eftersom vi tycker att det är kommunen som ska genomföra den här utredningen. Kommunen har ju själva sagt att det finns diverse andra ljudkällor, som kan vara orsaken till att vi går över gränsvärdena, säger Otto Hallgren.

Tidigare år har klagomål från boende kring campingen framförts till kommunen. Miljö- och hälsoskyddskontoret har då gjort stickprov på bullernivån vid närliggande bostadsområden.

Men Sven Jägervall, som är ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, säger att den nuvarande mätutrustningen inte kan påvisa att bullret kommer från campingen.

- Vår nuvarande utrustning kan inte skilja på bullret från campingen och exempelvis lövprassel eller fågelskri. Därför ålägger vi Karlstorps camping att se till att en bullerutredning görs av en sakkunnig person eller företag, säger Sven Jägervall.

Ytterligare ett krav som BK Astrio fått på sig, är att bullernivån utomhus vid bostäderna runtom campingen, får vara högst 55 decibel.

Ett normalt samtal brukar ha en ljudnivå på mellan 60 och 70 decibel.

Otto Hallgren, ordförande för BK Astrio som driver campingen, tycker att bullergränserna är lite väl tuffa, och menar att det ekonomiskt är ett stort bakslag för föreningen.

- Till slut blir det för kostsamt alltihopa. Då får vi fundera över om det är lönt att ha öppet på midsommar, säger Otto Hallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".