Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Friskolesatsningar delar kommunen

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 07.20

Friskolor på gymnasienivå kan bli ett hot mot det kommunala PS-gymnasiet i Varberg. Det menar socialdemokraterna som protesterar mot att de borgerliga vill släppa fram två stora utbildningsföretag. De borgerliga tycker däremot att oron är obefogad och att det är människors önskemål som ska styra.

Kommunstyrelsen yttrade sig i dagarna positivt till Skolverket om etableringar när det gäller friskolesatsningar på gymnasienivå i Varberg.

Men de nya friskolorna kan sluka en stor del av gymnasieskolans elevunderlag. Det befarar socialdemokraternas kommunalråd Jana Nilsson.

– Det är i praktiken en tredjedel utav gymnasieskolan vi pratar om som i praktiken skulle försvinna i fall det här får fullt genomslag. Självklart får det ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenser för gymnasieskolan i framtiden. Då tycker vi att man ska säga det till Skolverket också, säger Jana Nilsson.

– När det finns fler aktörer så kan det leda till en positiv konkuerrens som ökar kvaliteten, säger Jörgen Warborn moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Varberg.

Men är det inte nyttigt för PS-gymnasiet att få lite konkurrens? 

– Det är säkert bra med konkurrens och vi har ett antal friskolor runt omkring som vi säger ja till, säger Jana Nilsson.

Han är orolig över att företagen Ultra och NTI som vill starta gymnasiefriskolor med upp till 650 elever ska skapa stora problem för det kommunala PS-gymnasiet, som just har byggts till och om för stora pengar.

Med så stora aktörer tror han inte att det blir en sund konkurrens - snarare finns det till slut bara plats för en skola.

– Risken är mycket, mycket stor att det blir den ena eller den andre i sista änden, säger Jana Nilsson.

Men socialdemokraterna är också emot att man stöttar en utbyggnad av den lilla kristna friskolan Nyhemsskolan och samtidigt lägger ner den lilla kommunala Brunnsbergsskolan.

– Alltså socialdemokraterna säger sig vara positiv till friskolor idag, men ena gången är det för stort sen för litet. De är bara inte positiva till friskolor, det är jag, säger Jörgen Warborn.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".