Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Jätteapparat att vaccinera kor

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 11.36
Distriktsveterinärer försöker stoppa vidare spridning av den fruktade virussjukdomen blåtunga. Foto: Scanpix

Distriktsveterinärer från hela södra Sverige är inkallade för att försöka stoppa vidare spridning av den fruktade virussjukdomen blåtunga, som i helgen konstaterades på en gård öster om Halmstad.
– Det var ett brutalt uppvaknande för många, säger bonden Ulrika Andersson.

Det är första gången som sjukdomen påträffats i Sverige och just nu pågår en intensiv verksamhet med vaccination och provtagning på gårdar i Halland. De två kor som drabbats avlivades på söndagskvällen.

En halv miljon djur ska vaccineras
Under måndagsförmiddagen hölls ett informationsmöte för veterinärerna och nu drar en jätteapparat igång, säger Håkan Henriksson, som samordnar arbetet.

– I dag är vi ett 20-tal personer här. I morgon räknar vi med ett 50-tal. Det är en väldigt stor operation för distriktsveterinärerna. Vi kommer att ha veterinärer från Sörmland och ner i princip. I det här fallet går vi nu på att vi har fått det första fallet i lördags och nu går vi in i ett vaccinationsförfarande, säger Håkan Henriksson.  

Hur många djur ska vaccineras?

– Totalt sett ska en halv miljon djur vaccineras. I det första varvet cirka 20 000 djur i Halland den här veckan. Sen kommer naturligtvis intilliggande län och landskap att involveras.

Hur reagerar veterinärerna när de kommer hit på informationsmöte?

– En del är väl förtrogna med det som sker. Sen har vi försökt att informera under ganska lång tid att det inte är helt oväntat att det inträffar. Vi har försökt förberedda alla på det här kan inträffa.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att vi får väldigt många kliniska fall och vi får en hög sjuklighet på de fall som inträffar och till och med en hög dödlighet. Det har vi sett i vissa fall i Europa. 

Vad skulle det innebära för Halland?

– Det är stora ekonomiska förluster. Det är en infektionssjukdom som hämmar tillväxt och och nedsatt mjölkproduktion.

Vad är det bästa som kan hända för er i ert arbete?

– Att djurägarna är väl förberedda när vi kommer ut till gårdarna. Att djuren är insamlade och att de står så att det är lätt att vaccinera och provta dem. Då går allt mycket smidigare, säger Håkan Henriksson på Jordbruksverket. 

Fokuserar på det praktiska
Upptäckten av blåtunga innebär ett stort merarbete för bönderna i Halland.  Ulrika Andersson driver gården Nygård utanför Halmstad och måste nu samla ihop alla sina djur som är utspridda kring Halmstad så att veterinärerna kan ta prover och vaccinera.

– Dagen var redan fulltecknad innan det hände. Det får man lov att klara av det helt enkelt. Det finns inte så många andra att ta till och det är lugnats för djuren att det är samma person som hanterar dem dagligen som gör detta också, säger Ulrika Andersson.

Hon och hennes man hinner inte vara oroliga nu eftersom de måste fokusera på det praktiska. De tror inte att risken är så stor för att blåtunga ska komma just till dem.
Men de är medvetna om att sjukdomen orsakas av ett virus som sprids av svidknott, och det är inte det lättaste att kontrollera.

– Vi lever med väder och vind och miljö. Det är sånt som händer, säger Ulrika Andersson.

Brutalt uppvaknande
Kontakten mellan lantbrukarna i närheten är god både före och efter det som har hänt.
– I och med att alla var på samma kräftskiva i lördagskväll så har alla ganska god kontakt med varandra. Alla känner alla, säger Ulrika Andersson.

Hur gick snacket dagen efter?

– Det var en tung dag på många sätt och så fick vi besked om att det var på en gård i närheten. Det var ett brutalt uppvaknande för många.

Hur ser resten av dagen ut? 

– Hämta djur, hämta djur och mjölka och sen sover vi, säger Ulrika Andersson.


Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".