Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Elevomdömen skiftar mellan skolor

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 08.16
Lennart Ranagården rektor på Vallåsskolan. Foto: Henrik Martinell.

Modellen för hur grundskolans skriftliga elevomdömen ska se ut varierar kraftigt mellan skolorna i Halland. Vallåsskolan i Halmstad väljer att bara ge omdömen i några ämnen.

Beslutet om att skriftliga omdömen ska ges till samtliga elever i grundskolan från och med höstterminen 2008 togs i juni i somras. I Laholms kommun tog utbildningskontoret fram ett mycket stort material för skriftliga omdömen på över 70 sidor per elev.

Våxtorpsskolans rektor Margaretha Eriksson tyckte att det fanns en risk att föräldrarna inte skulle orka sätta sig in i materialet. Hon tog istället fram ett eget material på bara åtta sidor.

– Vi har fått ett mycket positivt bemötande, säger hon.

– Elever och föräldrar har kommit väl förberedda till utvecklingssamtalen och tycker att det är bra att man får de skriftliga omdömena innan man kommer till mötena. Eleverna har reflekterat själva över det som står i omdömena och har kommit till läraren och velat prata om hur han eller hon ska göra för att komma vidare i skolarbetet, säger hon.

Vallåsskolan i Halmstad har valt att bara ge skriftliga omdömen i ett fåtal ämnen det första året.

– Vi har valt att koncentrera oss på matematik, svenska och engelska, säger Lennart Rangården som är rektor på skolan.

– Det står säkert att det ska finnas skriftliga omdömen i alla ämnen. Men här är det frågan om att hitta ett bra sätt för att får en bra kvalité på det som skrivs och kunna hantera den arbetssituation som råder i skolan.

Det är upp till rektorerna att besluta hur de skriftliga omdömena utformas, men Lennart Ranagården skulle vilja ha lite bättre vägledning.

– För att inte omdömena ska peka åt alla håll beroende på skola hade jag nog sett att statsmakterna givit ut lite mer tydliga kursplanemål än vad vi har idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".