Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya pengar till sillforskning

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 10.50
Forskning om sill kan innebära att sillprodukterna blir fler. Foto: Scanpix.

Nya pengar till forskning om sill kommer att innebära ett uppsving för den västsvenska fiskberedningsindustrin och nya produkter kommer att tas fram. Det tror Ann-Sofie Sandberg som är professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers i Göteborg.

Genom att ta reda på hur livsmedel baserade på sill kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, kan en ny marknad för sådana produkter växa fram.

– Det är klart att detta är gynnsamt för utvecklingen av fiskberedningsindustrin, säger Ann-Sofie Sandberg professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers.

I flera år har Ann-Sofie Sandberg lett ett forskningsprojekt om hur människor skulle kunna bli friskare genom att äta mer sill. Nu har Västra Götalandsregionen skjutit till en miljon kronor för ytterligare tre års studier.

– Det betyder att vi kan skörda frukterna av det som är ett flerårigt forskningsarbete.

Vad kan det vara för produkter som kan tas fram?

– Det har redan tagits fram några produkter; fiskens wallenbergare, fiskpanett och sillflundra till exempel, säger Ann-Sofie Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".