Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svag mejerimarknad blir svagare

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 14.19

Lönsamheten i svensk mjölkproduktion försämrades ytterligare under hösten 2008. Det visar Svensk Mjölks senaste mjölkekonomirapport som presenterades under måndagen.

För 2009 ser utsikterna ännu mörkare ut med en kraftigt försämrad lönsamhet.

Orsakerna till den pressade lönsamheten är att betalningen för mjölken, det så kallade avräkningspriset, sjunker snabbt medan kostnaderna i produktionen ligger kvar på en relativt hög nivå.

– Det är en mycket bekymmersam utveckling för mjölkföretagen som vi har nu och ser på kort sikt framöver. Mejerimarknaden är mycket svag och priserna kan liknas med utvecklingen för oljepriserna globalt, säger Agneta Hjellström som är lönsamhetsexpert på Svensk Mjölk.

Priserna på mejeriprodukter på den internationella och europeiska mejerimarknaden har sjunkit stadigt med en minskad efterfrågan samtidigt som produktionen har ökat något.

Jämfört med euron har dollarkursen varit svag, så europeiska mejeriprodukter inte kunnat konkurrera på den globala marknaden med framförallt amerikanskt smör och skummjölkspulver. Detta har lett till ett överskott av mjölk i EU, och en stark press på konsumentmarknaden i EU och i Sverige.

Kostnaderna i mjölkproduktionen är mer trögrörliga. Kostnader för foder och arbete sjunker något. Det gäller även ränte- och energikostnaderna visar Svensk Mjölks rapport.

– Kostnaderna för räntor, energi och foder förväntas sjunka ytterligare under första halvåret 2009 men inte alls i samma omfattning som de aviserade prissänkningar vi ser idag för mjölken till mjölkföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".