Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

För kort tid att tycka för fiskare

Publicerat onsdag 31 december 2008 kl 06.49
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Yrkesfiskare, kommuner och andra får alldeles för kort tid på sig att tycka till om förändringar i fisket i Kattegatt. Hallandsfiskarnas ordförande Viking Bengtsson betraktar detta som ett hot mot demokratin och vill att jordbruksdepartementet ska ingripa.

– För att en demokrati ska fungera så måste man ha tillfälle och tid att sätta sig in i frågorna. Det finns också en myndighetsförordning som säger att man ska ha rimlig tid på sig, säger Viking Bengtsson. 

Det är inte bara Fiskeriverkets korta remisstider som är problemet. Hallandsfiskarna tycker också att det faktaunderlag som man ska ta ställning till ofta är av dålig kvalitet.
Även flera halländska kommuner har under hösten klagat på den korta betänketid de får att behandla Fiskeriverkets förslag. Kungsbacka vägrade till och med svara på en remiss om ålfisket.
Ett annat exempel är när Fiskeriverket veckan före jul begärde in synpunkter på ett nytt fördelningssystem för fisket i Västerhavet.

– Förslaget kom dagen för julhelgen och yttrandet ska vara inne den 9 januari. Länsstyrelsen och kommunkontoren har alltså tre arbetsdagar på att ta ställning till en sådan viktig  fråga.

– Det säger sig självt att det är ett demokratiskt underskott.

Nu hoppas Viking Bengtsson att jordbruksdepartementet ska se till att Fiskeriverket skärper sig.

– Vi måste få en ändring. Det gäller inte bara för oss fiskare utan också länsstyrelsen, kommuner och regionstyrelsen. 

Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad svarar på kritiken:

– Vi strävar efter att ha så långa remisstider som möjligt men i ett antal fall tvingas vi till att ha kortare remisstider eftersom regleringarna måste träda i kraft. Det har varit flera saker som har skett med just Hallandsfisk med fredade områden och annan reglering som vi har fått genomföra på kort tid, säger Axel Wenblad.

Ett exempel på när det blev bråttom var när EU:s ministrar för bara ett par veckor sen beslutade om att ett förbud mot att uppgradera fångst ska genomföras till årsskiftet.

– Jag förstår att det är svårt för dem som ska svara, säger Axel Wenblad.  

Är det inte ett demokratiskt problem då?

– Jo, det är det naturligtvis men vi har ett regelverk och sådan ordning så att vi tvingas till det. Det vi försöker göra är att ha samråd och diskutera olika förslag när de är på beredningsstadiet.

Det är inte bara fiskarna utan också flera kommuner som reagerat på era korta tider. Finns det något man kan göra åt det?

– Jag tar till mig synpunkter och vi ska naturligtvis sträva efter att få så långa remisstider som möjligt, säger Axel Wenblad, Fiskeriverkets generaldirektör.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".