Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kort kötid till uppkörning

Publicerat onsdag 14 januari 2009 kl 05.20
Det nya förarprovet innebär att man bokar både teori- och körprov samtidigt. Foto: Beril Ericson/Scanpix.

Trycket på bokningen till förarprov för körkort är lågt just nu. Det tar max två veckor att få tid till förarproven i Halmstad och Falkenberg.

Det kan dels förklaras med att vintern normalt är en lugn säsong men i år är det lägre tryck än normalt och Jan-Erik Emanuelsson, kontorschef på förarenheten i Halmstad, tror på andra orsaker. 

– Möjligen kan den välkända lågkonjunkturen spela in, folk kanske håller hårdare i sina pengar, i synnerhet efter julhelgerna. Jag tror också att det nya så kallande sammanhållna förarprovet har spelat in i den här frågan.  

Det nya förarprovet som innebär att man bokar både teori- och körprov samtidigt har gjort att köerna för att få göra proven har minskat.

Jan-Erik Emanuelsson tror också att det nya provet påverkar de som ska ta körkort så att de kommer bättre förberedda. Då blir det också fler som klarar proven första gången. 

Utanför provsalen på förarenhetens kontor i Halmstad väntar ett 20-tal personer på att få göra prov. En av dem är Philip Örnegren, han räknar med att köra upp redan under morgondagen. 

– Man får förbereda sig ordentligt och väva in körningen och teorin så att man förstår det bättre. 

Philip Örnegren eller någon av de andra som gjorde sitt teoriprov har inte upplevt några svårigheter med att få en provtid.

Tidigare år har köerna växt sig långa ju närmre våren man kommer men Jan-Erik Emanuelsson tror att de kommer att kunna undvika den effekten i år. 

– Vi får naturligtvis ett ökat tryck till våren, men jag tror att två faktorer kommer att spela in här. Dels kommer det sammanhållna provet få ytterligare positiva utslag och dels får vi förstärkning på personalsidan. Jag ser förhoppningsfullt på framtiden, säger Jan-Erik Emanuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".