Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KUNGSBACKA

Ekologiska köttbullar "asgoda"

Publicerat tisdag 27 januari 2009 kl 05.12

Skolelever, förskolebarn och äldre i Kungsbacka ska få allt mer ekologisk mat. På måndagen markerades detta genom att ekologiska köttbullar serverades i kommunens skolor.
– Asgoda, konstaterade Jonatan Sjöberg i nian på Frillesåsskolan. 

Målet är att en fjärdedel av alla råvaror som Kungsbacka kommun köper in till skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen ska vara ekologiska inom ett par år. Förra året nådde man knappt halvvägs. Nu försöker man gå vidare genom att ha helt ekologiska måltider då och då, och annars är det mjölk, fil, yoghurt, knäckebröd, bananer och kaffe som prioriteras.

Brist på råvaror
– Men det är svårt att få tag i vissa råvaror, säger Johanna Nygren i köket på Frillessåskolan. Ekologisk mjölk till exempel har varit svårt att hitta i stora förpackningar.

Bland eleverna i matsalen gick åsikterna i sär om de ekologiska köttbullarna var godare än vanliga. Och vad innebär egentligen ekologiskt?

-– Det är väl att det kommer från djuren, gissar Pierre Kloskowski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".