Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Riskpatienter får enhetlig vård

Publicerat onsdag 28 januari 2009 kl 08.56
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Det skall bli lättare att få akut vård efter självmordsförsök. Det är en av de förbättringar som psykiatrin i Halland tagit upp i nytt vårdprogram för människor med självmordstankar.

Hela Halland skall få ett gemensamt program säger Patrik Dahlqvist Jönsson, psykiatrisjuksköterska och projektledare för det nya vårdprogrammet.

– Självmord är tyvärr en ganska vanlig dödsorsak i dag. Inom vissa grupper ökar antalet självmord, som till exempel yngre människor och framför allt bland äldre. Det finns en jättestor mening mer med att förebygga självmord, säger Patrik Dahlqvist Jönsson, psykiatrisjuksköterska.

En förebyggande åtgärd som ska införas är att ge personer som utövat självmordsförsök akutvård som vilken patient som helst. När en patient får en hjärtattack får han akut vård för att förhindra dödsfall och sedan kollar man på den bakomliggande orsaken. På samma sätt skall personer med självmordstankar behandlas. Först akut vård och sedan titta på vad som är orsaken.

En stege har utformats för att det ska bli lättare för personal och vårdtagare för hur till exempel patienter ska bemötas.

– Vi säkrar att alla personer som kommer i kontakt med psykiatrin får frågor rakt på sak om detta med tankar på att inte vilja leva mer och på att ta sitt liv. Jag tror det är en av de viktigaste sakerna att ställa de här frågor, säger Patrik Dahlqvist Jönsson.

Vad är den stora skillnaden med det nya programmet?

– Den stora skillnaden är att det är gemensamma riktlinjer för alla. Innan fanns det mer lokala ritlinjer och det här är gemensamma riktlinjer för hela psykiatrin.

I det nya vårdprogrammet har psykiatrin i Halland en nollvision.

– Jag tror att det är bra att sträva mot den. Men en nollvision som till exempel i trafiken kan vara svår att leva upp till men det är vision, säger Patrik Dahlqvist Jönsson, psykiatrisjuksköterska och projektledare för det nya vårdprogrammet.

- Det är bra att landstinget har antagit ett program för att förhindra självmord, men det borde kommit tidigare, säger Åke, vars son Henrik tog sitt liv 2006 efter att han under flera år försökt flera gånger

Henriks föräldrar försökte förgäves få vård för sin son, men vintern 2006 dog Henrik, dagen innan han skulle fylla 36 år.

- Samhället går frammåt och det här är ett steg, även om det kommer för sent för oss. Men för andra kommer det i rätt tid, och det är ju positivt, säger Åke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".