Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyra års studielån inte poppis

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 16.57
Kajsa Christiansson tror att förslaget hjälper CSN och stjälper studenter. Foto: Johan Davidsson/SR Halland.

Det kan bli en maxgräns på fyra år för att få studiestöd, enligt ett förslag som kommer att presenteras för regeringen. Tanken är att få studenterna att effektivisera sina studier och öka genomströmningen på högskolorna. Men Kajsa Christiansson, vice ordförande för studentkåren i Halmstad tror att det är att angripa problemet från fel håll.

– I så fall får man fråga sig varför genomströmningen inte är tillräckligt hög nu. Det tror jag har att göra med att göra många jobbar vid sidan om studierna för att CSN är knapert att leva på, och då tvingas många studenter plugga igen kurser man har tappat under årets gång, säger Kajsa Christiansson, vice ordförande för studentkåren i Halmstad och som har hand om studiesociala frågor.

– Det är jättemycket galenskap tycker jag. Bara lärarutbildningen som vi går här är på fem år, och jag har ingen aning om hur det ska fungera annars. Man kan ju inte flytta hem till mamma och pappa sista året, säger Gabrielle Achiniotis som studerar lärarprogrammet på högskolan i Halmstad.

Men Gabrielle kan vara lugn. Om hon sköter sina studier vill säga. För det är det som det här handlar om. En åtstramning för den som studerar.

Den som läser en längre utbildning än fyra år kan söka om två års studiestöd till. Om studenten har klarat av de tre första läsåren på fyra år.

Oskar Öholm, Moderaterna representant i kommittén säger att Sverige har världens äldsta studenter och att fyraårsgränsen skulle få folk att bedriva effektivare studier.

Men att Sverige har världens äldsta studenter är snarare något bra eftersom de äldre har en annan infallsvinkel än de yngre och det ger en bra blandning säger Kajsa Christiansson. Dessutom försvinner en annan möjlighet för dem som studerat direkt efter gymnasiet och varit ut i arbetslivet ett tag.

– Kanske tio, femton år senare kan man sätta sig i skolbänken igen för att man vill byta bana i livet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".