Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Skolorna i Varberg ses över

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 09.44

Skolorna i Varberg är åter i stöpsleven. Föräldrar i flera kommundelar i Varberg där elevunderlaget sviktar inbjuds till nu diskussion. Syftet är att föräldrarna ska bidra med tankar kring effektiviseringar som krävs.

– Vi är i en situation där antalet elever på grundskolenivå totalt sett minskar, medan det i vissa områden ökar. Det här betyder för nämnden ansträngningar ur ett ekonomiskt perspektiv. Nu vill vi försöka hitta lösningar på detta och säkerställa kvaliten på verksamheten, säger Jörgen Warborn, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Varberg.

Handlar det om att spara pengar?

– Nej, inte totalt sett per elever. Det handlar om att anpassa sig till verkligheten när det blir färre elever på grundskolenivå, säger Jörgen Warborn.

Det är i tre områden med sviktande elevunderlag som föräldrarna bjuds in till möten för att diskutera förändringar bland annat på grund av elevminskningar och av ekonomiska skäl. De skolor där föräldrarna inbjuds till möte under våren är, Mariedal, Almers, Påskberget, Göthrik, Rolfstorp, Skällinge, Karl Gustav, Kungsäter och Derome.

Senare vill man också träffa föräldrar i de områden där skolorna håller på att bli för trånga. Jörgen Warborn betonar att han vill ha en öppen dialog. Det finns inga färdiga förslag.

Men när ämnet kommer upp så ligger det ändå nära till hands att ställa en del frågor. Är det aktuellt att lägga ner någon av skolorna i Karl Gustav och Kungsäter, eller i varje fall låta dem samarbeta mera? Ska Almers skola och Mariedalsskolan slås ihop? Och hur ska man se till att även elever på mindre skolor får läsa de språk de vill? Ska högstadieeleverna samlas ihop, så att någon av de nuvarande F till 9-skolorna bara får yngre barn kvar?

Jörgen Warborn vill inte kommentera något av det här men säger att idéerna lär komma upp och han hoppas på ett beslut till sommaren.

– I detta läget vill jag bara säga att jag inte utesluter någonting just nu, säger han.

Men syftet måste ändå vara att effektivisera?

– Ja, det stämmer och att säkerställa kvalitet, säger Jörgen Warborn skolpolitiker i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".