Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FALKENBERG

Vindkraftpark stoppas

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 13.00

Bygget av en vindkraftpark vid Skottarevet utanför Falkenberg stoppas av Miljööverdomstolen. Orsaken är framförallt att risken för att ett viktigt lekområde för den hotade torsken i Kattegatt förstörs.

Tidigare har protesterna mot parken varit många. Både från yrkesfiskare men de har också handlat om att bevara den obrutna horisontlinjen.

Miljööverdomstolen tycker att det klart framgår av de utredningar som gjorts att platsen för vindkraftverken är en viktig lekplats för torsken och eftersom torsken redan är hotad så skulle bygget få allvarliga konsekvenser. Intresset för torskens överlevnad väger i det här fallet starkare än det för grön el, men det innebär inget allmänt stopp för vindkraft till havs enligt hovrättslagman Ulf Bjällås, som varit med och fattat beslutet.  

– Vi har ju utgått från den plats som man har ansökt om och den platsen är enligt Fiskeriverket viktig för torskens fortlevnad. Och då menar vi som så, att titta på en annan plats. Det blåser ju bra på flera platser utmed Hallandskusten, säger hovrättslagman Ulf Bjällås

Bolaget Favonius som driver vindkraftprojektet har hela tiden hävdat motsatsen. Det vill säga att vindkraftverken inte skulle påverka torsken negativt.

– Jag blev väldigt överraskad över att det blev såhär. Vi tycker att vi har visat att det inte ska störa miljön på något sätt. Miljööverdomstolen är inte enig och det är experten i domstolen som har en avvikande mening, vilket leder till att vi sannolikt kommer att begära prövning i högsta domstolen, säger Jan-Åke Jacobsson. 

Planarbetet har pågått väldigt länge, vad skulle det innebära om det inte blir av?

– Blir det ingenting över huvudtaget så har man förlorat pengarna som man har lagt på det här. Men sista ordet är inte sagt, vi ska träffa vår jurist och diskutera, men jag bedömer att vi ska gå vidare.

Tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".