Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Först i landet med medicinautomat

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 04.52
Läkemedelshanteringen blir säkrare med Medimaten. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Sjukhuset i Varberg blir först i landet med medicinautomaten Medimaten. Den kommer att innebära stora besparningar på läkemedelshanteringen.

Den högteknologiska medicinautomaten, Medimaten, kommer att förbättra säkerheten och underlätta arbetet för sjuksköterskorna. 

Patrik Olsson som är sjukhusapotekare på Sjukhuset i Varberg, ser stora fördelar med det nya sättet att hantera mediciner.

– Vi skapar en säkrare och mer effektiv läkemedelsförsörjning där då läkemedlen finns samlade på ett ställe på sjukhuset och vi vinner också en hel del i minskade kostnader.

– Vi binder inte upp lika mycket i kapital i inköpta läkemedel på avdelningarna och vi får färre kassationer eftersom många läkemedel ligger och blir för gamla, säger Patrik Olsson. 

Den så kallade Medimaten är inrymd i en lokal bakom flera säkerhetslås dit bara särskilt behöriga kan ta sig in. Automaten innebär bland annat att medicinsortimentet på sjukhuset kan minskas avsevärt, att svinnet minimeras och att förråden på respektive avdelning får bättre plats för basbehovet. 

Enligt de beräkningar som gjorts minskar risken feldosering med 40 procent. Risken för att ta fel medicin minskar med 60 procent och mängden medicin som måste kastas minskas med hela 80 procent. 

Medimaten underlättar även för sjuksköterskorna som slipper ägna tid åt att jaga runt på andra avdelningar när det finns behov av någon särskild medicin. 

Läkemedlen finns nu istället i Medimaten dygnet runt. Sköterskan knappar in beställningen på sin dator och hämtar sedan ut den exakta mängden medicin som beställts via ett särskilt behörighetskort. Det behövs även en kod, och slutligen behöver också sköterskan lämna sitt fingeravtryck på automaten, vars funktion Patrik Olsson ser likheter med vad som bland annat finns inom fordonsindustrin. 

– Det är exakt samma principer att man vill styra så att de som behöver hämta något bara får ut de som de behöver och i rätt antal. Sedan har vi fått modifiera maskinen för att den ska fungera med läkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".