Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HALLAND

BO kräver att skulder till barn avskaffas

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 06.54

Barnombudsmannen kräver nu att det blir en lagändring så att barn ska slippa skulder. Barnombudsmannen vill att det alltid ska vara vårdnadshavaren som ska vara ansvarig för avgifter för minderårigas vård.

Omkring 12 000 barn får börja vuxenlivet med skulder. Skulder de inte haft en aning om och som de allra flesta anser borde ha drabbat barnens vårdnadshavare.

Det anser också socialminister Göran Hägglund som kommer att verka för en ändring.

13 av 21 landsting fortsätter att skuldsätta barn, enligt barnombudsmannen (BO) som genomfört en enkätundersökning. Landstinget i Halland är ett av dem.

– Och ändå anser nästan alla att det är absurt att det är barnen och inte föräldrarna som får stå för skulden, säger BO Fredrik Malmberg som tillsammans med rikskronofogden Eva Liedström Adler nu kräver en lagändring.

– Det ska tydligt framgå att det är vårdnadshavaren som är ansvarig för avgifter för minderårigas vård, säger Malmberg.

Barnen själva har oftast ingen aning om att de har de här skulderna kanske sedan flera år tillbaka.

– När sedan kraven kommer när de fyllt 18 år upplevs det som djupt orättvist. Man känner sig förrådd av sina närmaste och av samhället, säger Eva Liedström Adler.

– Dessutom upplevs de kravbrev som skickas till 18-åringarna ofta som hotfulla även om de är korrekt formulerade, säger hon.

Skulderna till den offentliga sektorn uppstår i allmänhet genom obetalda vårdavgifter för barnen och avgifter för uteblivna vård- eller tandläkarbesök.

Datainspektionen konstaterade i höstas att antalet ärenden som rör barns skulder är cirka 80 000 och att omkring hälften av dem kom från den offentliga sektorn. Nu har BO gått vidare och frågat samtliga landsting vad de tillämpar för principer.

BO och rikskronofogden säger sig ha gott hopp om att få en lagändring till stånd och socialministern tror att om cirka ett och ett halvt år har han en sådan förändring på plats.

– Jag är beredd att verka för att vi ska få en sådan ordning. Vi ska inleda ett arbete för att försöka åstadkomma en förbättring på det här området, säger Hägglund.

– Det är inte rimligt att barnen får starta sitt liv med en stor skuld därför att deras föräldrar inte tagit det ansvaret.

13 landsting ser barnet som gäldenär. I sex landsting kräver man in skulden när barnet fyllt 18 år. Blir den inte betald kan skulden gå vidare till Kronofogden. De övriga sju landstingen sätter skulden på långtidsbevakning vilket innebär att man kontinuerligt påminner om skulden och att den också fortsätter att växa. Ett landsting skriver dock av skulden när barnet fyllt 18.

Fyra landsting skickar räkningen till vårdnadshavaren och för fyra landsting är situationen oklar, enligt BO:s undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".