Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Bakläxa för avfallsplaner

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 10.43

Halmstads miljö- och energibolag HEM får bakläxa på sina planer att utöka på Kristinehed. Utvidgningen med en ny avfallsdeponi är inge långsiktigt lösning menar kommunråden.

Halmstads miljö- och energibolag HEM planerar att samla alla sina verksamheter på Kristinehed. Man vill bygga ett nytt stort kontor och anlägga en avfallsdeponi och bränsleberedning. Men i sitt förslag har HEM inte tänkt tillräckligt långsiktigt, menar Halmstads kommunråd som vill ha förtydliganden av HEM innan några beslut fattas.

För att HEM ska kunna utöka som bolaget vill behövs en ny detaljplan för området och det är den som kommunens högsta politiker sitter med nu.

– HEM är för vaga när bolaget beskriver den framtida avfallshantering och därför avvaktar politikerna med beslut, säger kommunrådet Carl Fredrik Graf.

– Vi vill ha en bredare bild hur avfallshanteringen ska se ut i kommunen i framtiden. Därför att har vi bett HEM att ta fram en sådan beskrivning eftersom det har betydelse för detaljplanen.

Det finns två huvudalternativ för utökningen på Kristinehed. Ett är en utvidning åt öster där det idag är jordbruksmark. Det skulle synas mer för dom närboende och kan innebära mer buller i friluftsområdet vid Nissan som klassas som av riksintresse. Det finns även farhågor att friluftsområdet upplevs mer otillgängligt om HEM utvidgar österut. Västerut ligger en trafikövningsplats med halkbana och att utöka ditåt skulle innebära mindre påverkan. Men det skulle också bli dyrare eftersom trafikbanan då måste omlokaliseras och till det finns det varken plats eller pengar avsatta. Därför vill HEM österut och det föreslås också från stadskontoret. Men innan politikerna tycker till i frågan måste HEM alltså ta ett större grepp på sin verksamhet.

Några som redan tyckt till är Vallås villaägarförening som överhuvudtaget är emot expansionen på Kristinehed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".