Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Investeringarna minskar drastiskt

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 14.23
1 av 3
Prognosen är baserad på en företagarpanel med sammanlagt 244 svarande halländska företag. Foto: Henrik Martinell/SR Halland.
2 av 3
Mikael Kulanko
3 av 3
Svenskt näringslivs regionchef Mikael Kulanko. Foto: Henrik Martinell/SR Halland.

De halländska företagens investeringar kommer att minska drastiskt inom det närmsta halvåret. Det framkom när Svenskt Näringsliv presenterade kvartalsprognosen för det halländska företagsklimatet.

Samtidigt ökar rädslan att tvingas göra sig av med oersättlig arbetskraft. Det säger Svenskt Näringslivs regionchef Mikael Kulanko, som på onsdagen lade fram en kvartalsprognos om det halländska företagsklimatet.

– För närvarande har investeringarna visat sig vara av godo i Halland men man kan se från de svar som har lämnats att om sex månader kommer det se helt annorlunda ut. Det kommer vara en stor minskning av investeringar i Halland.

– Det största orosmolnet i framtiden är att man skulle behöva göra sig av med nyckelpersoner som man har anställda som man sedan inte kan få tillbaka så lätt. Idag kan en nyckelperson vara en svetsare eller en som står i en receptionstjänst. Det behöver inte vara någon extremt välutbildad människa utan det kan vara en person som stämmer väl överens med företagens värderingar, har jobbat länge eller kan verksamheten, säger Mikael Kulanko. 

Prognosen är baserad på en företagarpanel med sammanlagt 244 svarande halländska företag.

Många av de här företagen skulle som lågkonjunktursförebyggande åtgärd vilja se en snabb övergång från krona till den gemensamma valutan euro, både på grund av företagens importberoende och att eurons kurs är stabilare. 

– För företagen skulle det innebära att det skulle vara betydligt lättare att göra affärer för det skulle vara betydligt lättare att bestämma priser och skapa långsiktiga kontrakt. 

Prognosen visar att även Halland, som hittills varit relativt förskonad från lågkonjunkturen, kommer drabbas hårdare av lågkonjunkturen inom ett halvår. 

– Jag tror inte att vi kommer se några större förändringar jämfört med övriga riket, varken vad det gäller arbetslöshet, investeringar eller försörjningsvolym, säger Mikael Kulanko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".