Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Skolans vab-granskning försvårar

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 05.00
1 av 2
Intyg om ett barns frånvaro till Försäkringskassan. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Lena Larsson.

Mer pappersexercis försvårar för förskolelärare och föräldrar. Sedan 1 juli förra året har lärare fått agera kontrollorgan åt försäkringskassan för att minska fusket med ersättning vid vård av barn genom att skriva under ett vab-intyg.

Istället för att som förälder själv skicka in en blankett direkt till försäkringskassan för att intyga att man varit hemma för vård av barn, måste blanketten nu först gå genom förskolelärare och lärare.

Lena Larsson, som är mamma till Erik och Ellen, är inte nöjd med det nya systemet.

– Mina barn har varit sjuka under senare delen av hösten. Sjukintygen ska lämnas på dagis och för vår del, som inte har barnen där så ofta blir det rätt långa glapp innan vi lämnar lapparna. Och man ligger ofta ute med pengar eftersom man får avdrag på sin lön, säger Lena Larsson.

Att det tar längre tid att få sin ersättning är den största nackdelen med det nya systemet tycker Lena Larsson. Men det finns också andra aspekter.

Genom de nya bestämmelserna ville man minska risken för att föräldrar skulle kunna fuska till sig ersättning, något Lena Larsson förstår, men att man som ärlig förälder ska känna sig kontrollerad av den extra granskningen känns tråkigt.

– Både för egen del och för dagis del, man ser på dem att de blir besvärade när man kommer med lapparna.

Det är morgonsamling på Talldungens förskola i Halmstad. Barnen och personalen sitter i en ring på golvet och sjunger. Anne Larsdotter är en av förskolelärarna. 

– Det blev som vi trodde, vi känner oss som kontrollanter och det tar tid från vår pedagogiska verksamhet, säger Anne Larsdotter. 

På de flesta förskolor tycker man att det funkar bra med vab-intygen och att det inte blir så mycket extrajobb. Men det är också många förskolelärare som tycker att det är fel att den här uppgiften har lagts på dem.

– Detta blir en extra börda, detta är inte vår uppgift. Vi har vår lärarplan att följa, vår uppgift är att arbeta med barnen, säger Anne Larsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".