Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HALLAND

Landstinget fryser barnskulder

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 05.25
Kräver att landstingen drar tillbaka barns skulder. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

Landstinget i Halland fryser nu indrivningen av skulder från barn. Det efter att arbetet för att få till en lagändring kommit igång. Men barnombudsmannen är ändå inte nöjd, man hade hoppats på mer från landstinget i Halland.

På torsdagen när landstingsrådet Mats Eriksson och barnombudsmannen, BO, Fredrik Malmberg överlade om landstinget i Hallands sätt att driva in skulder från barn så hade BO hoppats på större löften från landstinget.

– Vi kom ju inte fram till det som jag hade önskat nämligen att Halland hade gett samma besked som man gett i en del andra landsting, att man avskriver samtliga barns skulder till landstinget. Nu är det ändå så att barnen och föräldern driver sin sak och tar kontakt med landstinget för att problemet ska lösas, säger han.

– Jag hade hoppats alla skulder hos de här barnen som har hamnat i en sådan här situation hade kunnat lösas, fortsätter BO Fredrik Malmberg.

Nästan tusen barn i Halland är skuldsatta som en följd av uteblivna betalningar till tandvården eller sjukvården. Landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson har tidigare hänvisat till att landstinget bara följer lagen när de kräver barnen på pengarna, men nu har BO och kronofogden skickat en skrivelse till regeringen för att få till en lagändring. I väntan på lagändringen har nu landstinget stoppat nya skulder och fryst de gamla.

– Eftersom alla verkar tycka att det här är en liten miss i lagstiftningen så hyser jag stort hopp om att det blir en förändring. Då får vi hantera det då, men det handlar om att vra lite stadig som förtropendevald. Vi kan inte tolka vilka lgar vi tycker är bra eller inte, utan vi måste följa dem som finns, säger Mats Eriksson.

Allt handlar om vem som ska bli skuldsatt. Barnet eller målsman och Mats Eriksson hänvisar till att det är rättsligt prövat när han säger att landstinget enligt lag gör barnet till den skuldsatte.

Men så är det inte enligt BO, Fredrik Malmberg.

– Man hänvisar till en tingsrättsdom som inte är prejudicerande, och det finns en hel del märkligt i den domen. Men det är delvis ett framsteg att man väljer att skriva av skulderna hos de barn som hör av sig, men det är klart att det har varit bättre om man hade gjort det bland alla barn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".