Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Sjuksköterska tog bort nattlarm

Publicerat tisdag 24 mars 2009 kl 11.08
Attendo Cares informationschef ser allvarligt på händelsen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

En sjuksköterska vid äldreboendet Attendo Care Nissastrand i Halmstad, har avskedats sedan hon på eget bevåg tagit bort flera av brukarnas larm under natten.

Enligt den lex Sarah-anmälan som gjordes hade sjuksköterskan även tidigare tagit bort larm och då fått en erinran. 

Händelsen uppdagades i början av året i samband med en omorganisation efter att indikationer på att något inte fungerade. 

Enligt Attendo Cares egen utredning agerade sjuksköterskan utifrån egen bekvämlighet, då hon vid flera tillfällen tog bort olika typer av larm. Något hon själv ska ha förnekat. 

Däremot reagerade flera av undersköterskorna, som vid tillfällen också handlat rätt och satt tillbaka larm som stängts av eller tagits bort. 

Flera redogjorde också om vad som hänt och att sjuksköterskan till och med påmint om att sätta på larmen innan dagpersonalen kom. Inte heller dokumenterades att larmen avlägsnats tillfälligt. 

Ingen brukare kom dock till skada men informationschefen Jonas Morian ser allvarligt på att sjuksköterskan lämnade de äldre utan larm, helt emot reglementet.

– Det mest graverande är naturligtvis att larm har stängts av och att larm inte har följts upp vilket potentiellt har utsett de boende för fara. Att agera som den här personen har gjort är fullständigt oacceptabelt.

Fläckar det ner Attendo Cares namn?

– Det är en stor risk, nu tycker jag ändå att personalen har agerat på ett bra sätt och jag tycker att vi som företag har agerat snabbt och effektivt. Men självklart påverkar det här bilden av oss som företag. Det tror jag skulle gälla i alla verksamheter, kommunalt som privat, säger Jonas Morian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".