Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Ljummen landstingsdebatt

Publicerat måndag 6 april 2009 kl 16.44

Under måndagen sammanträder landstingsfullmäktige. Vår reporter Göran Frost har följt den ganska ljumma debatten.

Man kan inte påstå att den ekonomiska krisen var särskilt påtaglig, den låg som något tungt ok över den allmänpolitiska debatten hos landstingsfullmäktige idag, men visst finns de tunga åren.

Det kommer att bli tufft de närmaste åren, särskilt 2010-2011, sa man under debatten. Man får ett vikande skatteunderlag som märks redan nu och apropå det sa det nya landstingsrådet Lise-Lotte Olsson såhär:
– Vi socialdemokrater i Halland är inte beredda att övergå till någon form av konjunkturanpassad hälso och sjukvård.

– Vår verktygslåda innehåller åtminstone en del som jag inte är säker på att moderaternas gör, det är inget självändamål för oss att ligga lägst i skatteligan, men för att vara oerhört tydlig vill jag också tillägga att innan man använder det verktyget så måste vi ha koll på kostnadsutvecklingen, säger Lise-Lotte Olsson.

När det gäller att få bukt med det ökande underskottet i landstingsekonomi så var Göran Karlssons (C) budskap detta:

– Vi får ofta en debatt om sparbeting, det är inga sparbeting som vi håller på med, det är att anpassa verksamheten utifrån de resurser man fått, säger Göran Karlsson.

När det gäller vårdval Halland så diskuterades frågan en del men det är egentligen bara vänstern som är kritisk, alla andra partier inklusive socialdemokraterna vill nu invänta vårdval Skåne och de förändringar som man tänker göra där när det gäller vårdtunga områden. 

Om framtiden för det mobila onkologiska teamet, MOT, som finns i södra länshalvan men inte i norr så finns det en del frågetecken och farhågor. Det fick Stefan Bengtsson (C) att säga såhär:

– Min fasta övertygelse är att de gör avancerad sjukhusvård i hemmet hos cancersjuka patienter. Den är kostnadseffektiv, det är bra för patienten och det känns så konstigt om vi inte skulle kunna ha kvar den verksamheten, säger Stefan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".