Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Rutin saknas på gruppboenden

Publicerat tisdag 7 april 2009 kl 05.10

Privata Carema Orkidén som för drygt två månader sedan tog över 20 gruppboenden för funktionshindrade Halmstad, får många anmärkningar i de inspektioner som kommunen har gjort.

Bristerna handlar framförallt om rutiner som inte dokumenterats eller att personalen saknar den kompetens som krävs.

I de rapporter som kommunen har gjort hittills finns flera liknande anmärkningar av de sju gruppboenden som Carema har tagit över. 

Framförallt saknas planer och rutiner, men det saknas också tillräckligt kompetent personal vissa tider på dygnet och så finns brister det i de anställdas fortbildning. Det brister också i hygienrutinerna och personalen följer inte reglerna för hur livsmedel ska hanteras. 

Liknande inspektioner ska under året göras vid samtliga gruppboenden i Halmstad, både privata och kommunala.

Jonny Schelin, regionchef på Carema Orkidén, tror att den stora mängden av anmärkningar beror på att inspektionerna gjordes tidigt, efter att Carema tog över och att de brister som pekas på funnits sedan tidigare.

– Våra rutiner har vi inte hunnit få in i verksamheten än, mycket startar först när vi kan komma in och få tillgång till gruppbostaden.

– Vi tycker att det är jättebra att man gör det här, nu gjorde man en tillsyn en vecka efter och fick svart på vitt vad som inte fanns i kommunens regi, saker som vi nu tittar på och saker som ska åtgärdas.

– Jag tror att nästa gång som man gör en ny tillsyn så kommer vi att vara i fas. Vi får en bra handlingsplan över vad som behöver åtgärdas, säger Jonny Schelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".